De twee injectienaalden werden aangetroffen aan het Julialaantje, ter hoogte van het dierenasiel.
De twee injectienaalden werden aangetroffen aan het Julialaantje, ter hoogte van het dierenasiel. (Foto: RH)

Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark

Algemeen

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind tijdens het buitenspelen drugs vindt. Laat staan zich aan een drugsspuit prikt. De reacties op een incident dat op 21 april plaatsvond in het Julianapark in Rijswijk, zijn dan ook zeer geschokt. Een 3-jarig jongetje prikte zich daar nietsvermoedend aan een rondslingerende injectienaald. 

Er bleken er twee te liggen, zo meldde Omroep West dinsdagochtend 17 mei. Lilla Zsitnai, de moeder van het jongetje deelde haar verhaal met het nieuwsmedium. Ze gaf aan er flink geschrokken van te zijn en andere ouders te willen waarschuwen. Het vervolg van het contact met de injectienaald, “zeer waarschijnlijk een drugsspuit”, is dan ook heel naar: het kindje slikt nu zware medicatie om te voorkomen dat hij besmet raakt met het hiv-virus.

Steentje zoeken

De rest van het artikel bevat weinig geruststellends. Niets waarschuwde de ouders voor het incident. Het gebeurde op klaarlichte dag tijdens een boswandeling, gewoon tijdens het zoeken van een steentje voor zijn papa. Iedere ouder kan zich voorstellen hoe Lilla zich vervolgens voelde: in paniek. Door de huisarts die ze vervolgens belde, werd ze direct doorgestuurd naar de eerste hulp. 

Heftige bijwerkingen

Of de naald echt hiv bevatte is onduidelijk; brononderzoek naar een naald blijkt te onbetrouwbaar te zijn. De peuter slikt de medicijnen tegen hiv voor de zekerheid, om een eventuele besmetting tegen te gaan. “Dat zijn sterke medicijnen met heftige bijwerkingen”, vertelt Lilla aan Omroep West. Ze noemt het vele overgeven, uitslag op zijn gezicht en minder goed slapen. Pas over drie maanden krijgt het gezin het resultaat binnen van de test op het hiv-virus. Ook is hij ingeënt tegen hepatitis B en C. 

In hetzelfde artikel komt ook directeur Debby Harting-Koning van buurthuis Bij-1 aan het woord, die samen met Lilla melding heeft gemaakt bij de gemeente Rijswijk. Zij geeft aan zich zorgen te maken: “Ik wil dat de gemeente er meer naar omkijkt.”

Reactie gemeente

Ook de gemeente geeft aan geschokt te zijn: “We zijn behoorlijk geschrokken van het bericht dat een jongetje zich heeft geprikt aan een injectienaald die was gevonden in het Julianapark”, verklaarde zij dinsdagmiddag, de dag waarop het artikel van Omroep West was verschenen. “Tot voor gistermiddag was dit incident niet bekend bij de gemeente. Ook de politie in Rijswijk was hier niet van op de hoogte. Er is tot op heden geen aangifte of melding geweest.” Inmiddels is over de gebeurtenis ook bericht in andere media: zowel in het AD als de Telegraaf.

De angst dat een kind zich prikt aan een drugsspuit, is een angst die vaker voorkomt bij ouders, niet alleen in Rijswijk maar ook in andere steden in de regio. Precieze cijfers over hoe vaak dit gebeurt zijn bij Politie Haaglanden niet bekend, blijkt uit navraag, omdat dit soort incidenten niet als apart worden geregistreerd. Dit keer gebeurde het in Rijswijk, in een gebied dat naast de Haagse wijk Spoorwijk ligt, ter hoogte van het Streekdierentehuis aan het Julialaantje. Deze locatie staat bij de gemeente niet bekend als onveilig. “Er wordt wekelijks gecontroleerd en schoongemaakt door de gemeente en medewerkers van werkbedrijf De Binnenbaan”, zo verklaart zij. De komende periode zullen medewerkers van het team Handhaving de locatie nog vaker controleren.

Afbeelding
Is dit Rijswijkse gebouw het mooiste gebouw van de regio? Algemeen 16 aug, 09:01
Afbeelding
Oudste vereniging van Rijswijk breidt uit Verenigingen 16 aug, 06:45
Afbeelding
Roekeloze bestuurder veroordeeld die in Rijswijk 90 reed waar je 50 mag Algemeen 15 aug, 20:11
Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37