De twee injectienaalden werden aangetroffen aan het Julialaantje, ter hoogte van het dierenasiel.
De twee injectienaalden werden aangetroffen aan het Julialaantje, ter hoogte van het dierenasiel. (Foto: RH)

Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark

Algemeen

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind tijdens het buitenspelen drugs vindt. Laat staan zich aan een drugsspuit prikt. De reacties op een incident dat op 21 april plaatsvond in het Julianapark in Rijswijk, zijn dan ook zeer geschokt. Een 3-jarig jongetje prikte zich daar nietsvermoedend aan een rondslingerende injectienaald. 

Er bleken er twee te liggen, zo meldde Omroep West dinsdagochtend 17 mei. Lilla Zsitnai, de moeder van het jongetje deelde haar verhaal met het nieuwsmedium. Ze gaf aan er flink geschrokken van te zijn en andere ouders te willen waarschuwen. Het vervolg van het contact met de injectienaald, “zeer waarschijnlijk een drugsspuit”, is dan ook heel naar: het kindje slikt nu zware medicatie om te voorkomen dat hij besmet raakt met het hiv-virus.

Steentje zoeken

De rest van het artikel bevat weinig geruststellends. Niets waarschuwde de ouders voor het incident. Het gebeurde op klaarlichte dag tijdens een boswandeling, gewoon tijdens het zoeken van een steentje voor zijn papa. Iedere ouder kan zich voorstellen hoe Lilla zich vervolgens voelde: in paniek. Door de huisarts die ze vervolgens belde, werd ze direct doorgestuurd naar de eerste hulp. 

Heftige bijwerkingen

Of de naald echt hiv bevatte is onduidelijk; brononderzoek naar een naald blijkt te onbetrouwbaar te zijn. De peuter slikt de medicijnen tegen hiv voor de zekerheid, om een eventuele besmetting tegen te gaan. “Dat zijn sterke medicijnen met heftige bijwerkingen”, vertelt Lilla aan Omroep West. Ze noemt het vele overgeven, uitslag op zijn gezicht en minder goed slapen. Pas over drie maanden krijgt het gezin het resultaat binnen van de test op het hiv-virus. Ook is hij ingeënt tegen hepatitis B en C. 

In hetzelfde artikel komt ook directeur Debby Harting-Koning van buurthuis Bij-1 aan het woord, die samen met Lilla melding heeft gemaakt bij de gemeente Rijswijk. Zij geeft aan zich zorgen te maken: “Ik wil dat de gemeente er meer naar omkijkt.”

Reactie gemeente

Ook de gemeente geeft aan geschokt te zijn: “We zijn behoorlijk geschrokken van het bericht dat een jongetje zich heeft geprikt aan een injectienaald die was gevonden in het Julianapark”, verklaarde zij dinsdagmiddag, de dag waarop het artikel van Omroep West was verschenen. “Tot voor gistermiddag was dit incident niet bekend bij de gemeente. Ook de politie in Rijswijk was hier niet van op de hoogte. Er is tot op heden geen aangifte of melding geweest.” Inmiddels is over de gebeurtenis ook bericht in andere media: zowel in het AD als de Telegraaf.

De angst dat een kind zich prikt aan een drugsspuit, is een angst die vaker voorkomt bij ouders, niet alleen in Rijswijk maar ook in andere steden in de regio. Precieze cijfers over hoe vaak dit gebeurt zijn bij Politie Haaglanden niet bekend, blijkt uit navraag, omdat dit soort incidenten niet als apart worden geregistreerd. Dit keer gebeurde het in Rijswijk, in een gebied dat naast de Haagse wijk Spoorwijk ligt, ter hoogte van het Streekdierentehuis aan het Julialaantje. Deze locatie staat bij de gemeente niet bekend als onveilig. “Er wordt wekelijks gecontroleerd en schoongemaakt door de gemeente en medewerkers van werkbedrijf De Binnenbaan”, zo verklaart zij. De komende periode zullen medewerkers van het team Handhaving de locatie nog vaker controleren.

Afbeelding
Hotels in Rijswijk: samenwerken met culturele instellingen voor meer toeristen Algemeen 25 jun, 12:02
Afbeelding
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Rijswijk? Algemeen 25 jun, 09:00
Afbeelding
Meer spoorwerkzaamheden op komst traject Rijswijk-Rotterdam Algemeen 25 jun, 07:05
Afbeelding
Gratis Rijswijkse Summer Party tegen eenzaamheid groot succes: ‘Herhaling na de zomer!’ Algemeen 24 jun, 18:01
Afbeelding
Workshop Strandvondsten op het strand in Monster Algemeen 24 jun, 15:30
Afbeelding
Succesvolle taxuskever in Rijswijk-Buiten bewijst: biodiversiteit nodig tegen insectenplagen Agrarisch 24 jun, 15:30
Afbeelding
Motie namens Rijswijk en ruim 30 andere gemeenten: meepraten over ‘afvalverantwoordelijkheden’ van producenten Algemeen 24 jun, 11:49
Afbeelding
De Rolstoel3daagse in Rijswijk gaat weer van start Algemeen 24 jun, 11:30
Afbeelding
Vanaf nu kun je weer reizen met de Bikinilijn van HTM Uitgaan 24 jun, 09:44
Afbeelding
Spectaculaire start voor Varend Corso Westland 2022 Algemeen 24 jun, 09:01
Afbeelding
Fietser gewond na aanrijding met busje Prinses Beatrixlaan Algemeen 23 jun, 17:30
Afbeelding
Waarom je de tentoonstelling Papier Biënnale 2022 niet mag missen Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
Aashita en Damin namens Rijswijk naar landelijke finale NK Stoepranden Algemeen 23 jun, 09:39