Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in

Algemeen
De gesprekken in het stadhuis verlopen constructief.
De gesprekken in het stadhuis verlopen constructief. (Foto: Archief)

Net als in buurgemeenten Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp, verlopen ook in Rijswijk de formatiegesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie voorspoedig.

GroenLinks Rijswijk verraste op 8 april door zich terug te trekken uit de onderhandelingen. Later gaven zij aan zich in de samenstelling met Beter voor Rijswijk (BvR), D66, VVD en Wij. Rijswijk “geïsoleerd” te voelen op de punten energietransitie, betaalbaar wonen en gelijke kansen voor iedereen. Dat veranderde toen PvdA de plaats innam van Wij. Rijswijk. 

Meer overeenkomsten PvdA

“De speerpunten van GroenLinks komen meer overeen met de PvdA dan met Wij. Rijswijk”, aldus GroenLinks. Tijdens een Algemene Ledenvergadering op 20 april gaf de achterban van de partij hun steun om weer deel te nemen aan de coalitie-onderhandelingen, met nog steeds BvR, D66 en VVD, en nieuw PvdA. Die gesprekken zijn nu dan ook in volle gang. 

Zes thema’s

“Partijen spreken op dit moment in een goede sfeer en constructief over de contouren van een inhoudelijk programma op basis van een zestal thema’s”, laat formateur Martin Wörsdörfer weten in een bericht aan de raad: “Openbare ruimte, stadsontwikkeling, veiligheid en handhaving, sociale kwaliteit van de stad, financiën en tot slot bestuursstijl, identiteit en participatie.” 

Coalitieakkoord

De volgende stap is nu te komen met een coalitieakkoord. Daar gaan de formateur en vijf partijen de komende periode “vol energie” mee verder. “In mijn volgende bericht hoop ik u conclusies te kunnen aanbieden”, besluit de formateur in zijn bericht. Larissa Bentvelzen, lijsttrekker van grootste partij BvR, nam op 5 april het voortouw in de coalitievorming en sprak tijdens de openbare raadsvergadering de hoop uit de coalitievorming eind mei rond te hebben, in verband met haar bruiloft. Die datum komt nu wel heel dichtbij.