AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen”

Algemeen
Hans Middendorp van de AWP.
Hans Middendorp van de AWP. (Foto: Eigen foto)

Over het vervolg van de motie Rivierkreeft uit 2018, waarin AWP (Algemene Waterschapspartij) samen met andere partijen vroeg om rivierkreeften weg te vangen, is Hans Middendorp van de AWP teleurgesteld. Middendorp is visbioloog en heeft ook artikelen geschreven over de rivierkreeft.

Vangstproef

Het gebied van Delfland omvat onder meer Westland, Rijswijk, Schiedam, Maassluis, Vlaardingen en Den Haag. Bedoeling was dat er in voorjaar 2021 zou worden gestart met een vangstproef van rivierkreeften op drie locaties. Door allerlei tegenslag lukte dat niet.

Weer vertraging

“Voorjaar 2022 zou dan toch eindelijk een vangstproef starten. Nu is er alweer vertraging. Nu maar hopen dat al die onderzoeken het waard zijn. Want waarom moet Wageningen (WUR) nog alles testen? Betrek de beroepsvissers, die gespecialiseerd zijn in het vangen van rivierkreeft”, aldus Middendorp.

“Want buiten zijn de kreeften alweer volop in de voorplantingsmodus. Als je pas in juni of juli begint met wegvangen, is de kans klein dat je toch nog de populatie-explosie van het aantal rivierkreeftjes kunt tegengaan”, denkt Hans Middendorp.

Wat Middendorp zich tot slot afvraagt: “Het buurwaterschap Schieland & Krimpenerwaard zijn al twee jaar actief rivierkreeften aan het wegvangen in de Krimpenerwaard. Hoe doen ze het daar? Of wil Delfland het eigen wiel uitvinden?”

Meer informatie: https://hansmiddendorp.nl/wat-moeten-we-met-de-rode-rivierkreeft/ .