Draaiorgelman Kees (62) terug op Rijswijkse markt

Algemeen
Raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) feliciteert Kees en Ronald met de nieuwe vergunning.
Raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) feliciteert Kees en Ronald met de nieuwe vergunning. (Foto: Robert Heijdemann)

Enthousiast hollen kinderen op de drukke Rijswijkse zaterdagmarkt met een muntje in de hand naar het draaiorgel Turks Fruit. Kees de Ruijter (62) is blij dat hij weer terug is. 

“Ik heb in de afgelopen week zoveel leuke reacties ontvangen”, vertelt Kees. “Mijn vader en ik staan meer dan 60 jaar met ons orgel in Oud Rijswijk. Vanaf vandaag maken mijn zoon Ronald en ik weer ons vertrouwde rondje over de markt.” Tot groot plezier van jong en oud, die hem feliciteren met zijn nieuwe vergunning.

In april maakte de gemeente een eind aan deze generaties lange traditie. “Afgelopen jaren kregen wij zonder probleem een vergunning. Maar nu werd ons gemeld dat we niet meer op de markt mochten komen met ons draaiorgel. Dat was een grote tegenvaller. Als kind liep ik al met mijn vader mee. Ik weet eigenlijk niet anders.”

Geluidsoverlast

Wat bleek, er was geklaagd dat het orgel geluidsoverlast veroorzaakte. De marktlieden en de klanten konden elkaar niet meer verstaan. Ook zou het draaiorgel in de weg staan van hulpdiensten bij calamiteiten. Van vele kanten, ook uit de lokale politiek, kwam protest. “Een Rijswijkse markt zonder orgel, dat is toch ondenkbaar,” vertelt Ger Kruger (raadslid Beter voor Rijswijk).

Na een gesprek met de gemeente woensdag 18 mei is de aangepaste vergunning teruggedraaid. Het draaiorgel is weer welkom. Tot groot plezier van de vele bezoekers aan de - in de regio welbekende - Rijswijkse zaterdagmarkt. En nog heel veel jaren, de vierde generatie is er al: Ronalds vier maanden oude dochter Lauren!