Journalist Ronald Mooiman herstellende na pijnlijke val in Rijswijk

Algemeen
Journalist Ronald Mooiman, bekend van diverse nieuwsmedia in Rijswijk, zit de komende weken nog in de lappenmand.
Journalist Ronald Mooiman, bekend van diverse nieuwsmedia in Rijswijk, zit de komende weken nog in de lappenmand. (Foto: Privé)

Het gebeurde zondagmiddag 22 mei. ‘Onze’ sportjournalist Ronald Mooiman was op weg naar hockeyclub RHC voor een verslag van RHC-Schiedam, toen hij een lelijke val maakte met zijn scooter. We belden hem erover.

Wat gebeurde er precies?
Ronald: “Ik was op weg naar RHC met de scooter. Ik had de keuze uit twee banen en wilde eigenlijk de ene baan pakken, maar zag toen een meisje op een fiets met een RHC-tenue aan. Dat moet de kortste weg zijn, dacht ik. Dus ik ging die kant op, van beneden naar boven toe. De stapel bladeren had ik wel gezien, maar niet het stoeprandje dat eronder zat. Door dat randje glipte en viel ik. Ik schrok me rot en verging van de pijn.”

En toen?
“Twee vrouwelijke passanten schoten me te hulp en wilden 112 bellen. Ik zei eerst van: ‘Nee, dat is niet nodig.’ Maar toen probeerde ik mijn scooter op te tillen en bleek het echt slecht te gaan. Dus belden de vrouwen alsnog en kwam er eerst politie, vervolgens een ambulance. Die vervoerde me naar het HagaZiekenhuis in Den Haag. Met loeiende sirenes, uit vrees voor een klaplong. Die bleek ik niet te hebben. Wel moest ik een nachtje onder controle blijven, vanwege de kans op een longontsteking.”

Wat is de schade?
“Ik heb vijf gebroken ribben, mijn sleutelbeen gebroken en een scheurtje in mijn enkel. De pijn voelde ik vooral twee dagen na het ongeluk het ergst. Het bijzondere is: de scooter heeft helemaal niks.”

En nu?
“Volgens de artsen moet ik rekenen op een herstelperiode van zes tot twaalf weken. Ik moet nu met krukken lopen, minimaal een week. Dat ontlast mijn enkel. Als die niet goed ontlast zou worden, is er een kans dat hij geopereerd moet worden. Deze week is cruciaal. Ik kan wel lopen met een steunverband, er hoefde geen gips omheen. Mijn schouder en sleutelbeen ontlast ik met een mitella.”

Hoe kom je de herstelperiode door?
“Mijn vrouw zorgt voor me. Ook app ik veel met vrienden en familie. Het lastige vind ik dat ik als ZZP’er nu inkomsten misloop. Ik kan wel achter de computer zitten, maar niet al te lang. Maar verder is de rust wel prima. Ik bekijk het van dag tot dag. Ik heb nu wel eindelijk tijd om Rondo (een sportprogramma, red.) te kijken, daar kom ik anders nooit aan toe.”

Hoe verliep RHC-Schiedam eigenlijk?
“RHC verloor met 2-3.”