Platform ‘Groen in Rijswijk’: honderden vrijwilligers zetten zich in voor het groen in Rijswijk

Algemeen
John Beentjes met zijn kleindochter Elena in de Natuurtuin Wilhelminapark
John Beentjes met zijn kleindochter Elena in de Natuurtuin Wilhelminapark (Foto: Gemeente Rijswijk)

Rijswijk is eind januari uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’. De komende weken besteedt de gemeente Rijswijk in deze speciale rubriek aandacht aan het groen. 

Groen in Rijswijk

De gemeente Rijswijk is uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’ en liet daarmee Delft (tweede) en Soest (derde) achter zich op het erepodium. Op 24 januari nam wethouder Armand van de Laar de Groene Stad Challenge Award in ontvangst namens de gemeente Rijswijk. De komende weken besteden we aandacht aan het groen in Groot Rijswijk, ditmaal het Platform ‘Groen in Rijswijk’. 

Platform ‘Groen in Rijswijk’

“Het Platform ‘Groen in Rijswijk’ is een onafhankelijke groep mensen die zorgt voor het behoud en ontwikkeling van de natuur in het algemeen en met name in Rijswijk.” Aan het woord is John Beentjes, (voorlopig) voorzitter van dit Platform en tevens voorzitter van één van de onderdelen ervan, de Stichting Natuurtuin Wilhelminapark. “We zijn met een boel verschillende organisaties, stichtingen en verenigingen die groen ‘zijn’ en daar het beste mee voor hebben. De activiteiten van het platform kun je verdelen in een overleg waarin alle onderdelen vertegenwoordigd zijn, we geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente Rijswijk, en we gaan erop uit om bewoners te informeren. Hier in onze natuurtuin informeren wij de jeugd over onze tuin en de manier waarop de natuur goed en groen behouden kan worden.” 

Tweemaandelijks overleg

“We hebben één keer in de twee maanden een overleg met het platform en dan vertelt iedereen wat zij doen en wisselen we ervaringen uit”, vervolgt Beentjes. “Er zitten dan variërend van tien tot twintig mensen aan tafel. We geven dan tips aan elkaar en zorgen dat we geen overlap hebben in activiteiten. Met de gemeente kan de samenwerking fantastisch zijn. Sinds vijf jaar geeft de gemeente ons hier in de tuin ruimte om het werk te doen. Maar als platform zijn wij wel heel kritisch op het maaibeleid. 

De gemeente heeft minder geld te besteden, maar met goede afspraken kom je een heel eind

De gemeente heeft minder geld te besteden. Maar met goede afspraken kunnen we een eind komen. Met inwoners van Rijswijk ontplooien we groene activiteiten. Corona heeft wel roet in het eten gegooid. Normaal gesproken gaan we met bakfietsen van De Groene Karavaan op pad en organiseren we Groencafé’s met verschillende thema’s. We zijn geen stichting, hebben geen geld en werken met vrijwilligers. Soms springt de gemeente financieel bij.” “Vijf jaar geleden toen ik bij de Natuurtuin kwam was er hier slecht onderhoud.” Beentjes vertelt over zijn eerste ‘groene’ stappen. “De bramen stonden twee meter hoog. In de loop van de jaren zijn we samen met de gemeente gekomen tot een goed onderhoud van de Natuurtuin. Het bestrijden van bramen, bereklauwen en brandnetels is belangrijk voor een goed groenbeheer. De natuur heeft het momenteel hartstikke moeilijk. We moeten zorgen voor de bijen, de vlinders. Niet alleen de honingbij, maar ook voor de wilde bij is belangrijk. Bij het maaien moet er ook overleg komen tussen de verschillende organisaties. Het kan niet zijn dat er groenlingnestjes en zeldzame plantjes worden verpulverd.” 

Burgerparticipatie is groot

“De burgerparticipatie is groot in het Platform. Dit varieert bijvoorbeeld van zwerfafval opruimen, natuureducatie verzorgen, voorlichting geven tot advies van natuurvriendelijke nieuwbouw. Er komen een aantal mensen uit het groen. Ikzelf niet, Ik kwam hier vijf jaar geleden bij de Natuurtuin en ik wist nergens van. Nu ben ik voorzitter van de Stichting Natuurtuin Wilhelminapark en nu ook plaatsvervangend voorzitter van het Platform. Zolang ik er nog energie van krijg, heb ik er zin in. We werkten met vijf jaar geleden met vijf vrijwilligers en zijn dat er rond de dertig. Mede omdat wij ons aangesloten hebben bij het Platform ‘Groen in Rijswijk’ zijn we meer ‘in the picture’ gekomen.” 

Er is nog veel onderhoud nodig

Rijswijk is uitgeroepen tot de groenste gemeente van Nederland. Beentjes: ”Mooi dat we het zijn. Het heeft te maken dat we veel groen hebben bij de landgoederen en in het Wilhelminapark. Het gaat daarbij niet over het onderhoud van het groen. Er is nog veel onderhoud nodig. Risico van zo’n prijs is dat mensen achterover gaan leunen. Je moet de natuur wel een handje helpen. We hebben een goede samenwerking met de gemeente, maar we moeten wel constant alert blijven en aan de bel blijven trekken als iets niet goed gaat.”

De Groene Stad Challenge loopt sinds 2021 en helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt, en waar ruimte is voor meer groen. Sweco analyseerde hiervoor data, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van ruim 100 gemeentes in 6 provincies. Wilt u meer weten? Kijk op www.groenestadchallenge.nl.

(Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)