Afronding project Karel Doormanlaan: ‘Ons wijkje is enorm opgeknapt’

Algemeen
Blije bewoners van de Karel Doormanlaan met in het midden Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen) en derde van rechts wethouder Armand van de Laar (o.a. Ruimtelijke en economische ontwikkeling en Stadsbeheer).
Blije bewoners van de Karel Doormanlaan met in het midden Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen) en derde van rechts wethouder Armand van de Laar (o.a. Ruimtelijke en economische ontwikkeling en Stadsbeheer). (Foto: Robert Heijdemann)

De afgelopen jaren is de Karel Doormanlaan fors aangepakt. “Het was allemaal een beetje gedateerd en niet meer van deze tijd”, vertelt Annette, zij woont hier al 22 jaar. De gemeente nam de straat voor haar rekening en Rijswijk Wonen bouwde 48 nieuwe eengezinswoningen en 8 tiny houses. 

Reden genoeg woensdagmiddag voor een feestje bij de afronding van het project. Met koffie, thee, wat lekkers en een leuk plantje. Annette gaat verder: “Er wonen nu ook veel kinderen, dat is voor de ouderen leuk. Ze spelen in een van de speeltuinen en vermaken zich op het vlot in de park. Ons wijkje is enorm opgeknapt. Schoon, groen en veilig”. 

Betrokkenheid

Wethouder Armand van de Laar: “Vanaf het begin zijn de bewoners erg betrokken bij de plannen. Er was veel onderhoud nodig aan de Karel Doormanlaan. Zowel onder de grond als boven de grond.” Tijdens het ontwerpen dachten de bewoners en omwonenden mee over de inrichting. Er werden keuzes gemaakt over de beplanting, het type bomen, de bestrating en het parkeren. “Het eindresultaat is dan ook te danken aan alle betrokken bewoners en omwonenden die hun bijdrage leverden. De wijk is klaar voor de toekomst.” 

Mooie wijk

“Samen bouw je een mooie wijk”, vertelt Rijswijk Wonen-directeur Rob van den Broeke, “dat doe je met de buurtbewoners, de gemeente en de woningbouw corporaties. De bewoners hebben wel een tijdje overlast gehad, maar de wijk is enorm verbeterd. Zowel de woningen als de woonomgeving met de bomen en het andere groen.” Rijswijk Wonen en gemeente Rijswijk hebben de inrichting van de voortuinen uitgevoerd.

Stap voor stap

De herinrichting van de Karel Doormanlaan maakt onderdeel uit van de verbetering en vernieuwing van de wijk Te Werve. In het westelijke deel van de wijk is onder meer al gerealiseerd: de Drie Hofdames, de natuurspeeltuin en 48 nieuwe eengezinswoningen en 8 tiny houses. Vidomes leverde in 2020 de nieuwbouw op aan de Idenburglaan. In 2022 verbetert en verduurzaamt Rijswijk Wonen 224 portiekwoningen. De komende jaren gaat Rijswijk Wonen samen met de gemeente Rijswijk en ontwikkelaar Synchroon ook aan de slag in Te Werve Oost.