Zeer grote brand in de Van Gijnstraat in Rijswijk

Algemeen
Zeer grote brand in de Van Gijnstraat in Rijswijk in de nacht van 26 mei. Het vliegvuur maakte de brand complex.
Zeer grote brand in de Van Gijnstraat in Rijswijk in de nacht van 26 mei. Het vliegvuur maakte de brand complex. (Foto: Regio15(Donny Kooistra))

Een brand in de Van Gijnstraat is opgeschaald naar zeer grote brand. De brand is uitslaand en er komt veel rook vrij. Ook zijn er explosies te horen. Waar de brand precies is ontstaan, is nog niet bekend. In het brandende pand zit onder andere een garage. 

Een politiehelikopter vliegt boven de brand. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Voor de onderlinge afstemming van de hulpdiensten is GRIP 1 afgekondigd. Er is onder andere veel vliegvuur, en dit maakt de brand complex.

De brand breidt zich dusdanig snel uit dat de hoogwerker al meerdere malen moest worden verplaatst. Er zijn explosies te horen. Waarschijnlijk zijn dat gasflessen die ontploffen.

Gezien de vele rook is het niet onverstandig als omwonenden hun ramen en deuren gesloten houden en ventilatie uit zetten.

Brandbestrijding

Voor de brandbestrijding en ter ondersteuning worden brandweereenheden ingezet uit onder andere Den Haag, Rijswijk, De Lier, Delft, Wateringen, Honselersdijk, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Maasland, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en ‘s-Gravenzande.

Er is rond 1.20 uur een extra brandweerpeloton gealarmeerd met vier tankautospuiten. Er wordt grootschalig watertransport afgelegd voor de waterwinning. Rond 1.40 uur zijn drie extra hoogwerkers gealarmeerd.

De brand wordt vanaf boven met een brandweerdrone bekeken om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de brand. Er wordt ook een blusrobot ingezet.

Ruim honderd hotelgasten

Het ‘Stay at 7’-hotel op de Volmerlaan moest worden ontruimd vanwege de rook. De ruim 100 gasten zijn naar een hotel elders in de regio overgebracht.

Regio15 heeft enige tijd live beelden uitgezonden. Zie daarvoor Regio15 Facebook.