Groen Klimaatplein geopend in Groenrijk ’t Haantje

Algemeen
Centraal stond dinsdag de opening van het Groene Klimaatplein, een initiatief van Tuinbranche Nederland, Klimaatkrachtig Delfland, de gemeente Rijswijk, Groenrijk ‘t Haantje en Nationaal Park Hollandse Duinen.
Centraal stond dinsdag de opening van het Groene Klimaatplein, een initiatief van Tuinbranche Nederland, Klimaatkrachtig Delfland, de gemeente Rijswijk, Groenrijk ‘t Haantje en Nationaal Park Hollandse Duinen. (Foto: Gemeente Rijswijk)

De gemeente Rijswijk is uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’ en liet daarmee Delft (tweede) en Soest (derde) achter zich op het erepodium. Op 24 januari nam wethouder Armand van de Laar de Groene Stad Challenge Award in ontvangst namens de gemeente Rijswijk. De komende weken besteden we aandacht aan het groen in Groot Rijswijk. Tuinliefhebbers kunnen sinds dinsdag in Groenrijk ’t Haantje inspiratie opdoen om hun tuinen te verduurzamen. Manita Koop van het Hoogheemraadschap van Delfland en maar liefst twee wethouders van de gemeente Rijswijk, Armand van de Laar (Groen) en Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) openden de Groene Klimaatplein in het Rijswijkse tuincentrum. 

Groen in Rijswijk

Het was de aftrap van de campagne ‘De week van de Groene Tuin’, een initiatief van Milieu Centraal waarin het genieten in je tuin centraal staat. Er is een behoorlijke klimaatopgave want de helft van de buitenruimte bestaat uit particuliere tuinen, samen met een oppervlakte van tienmaal de Hoge Veluwe. De samenwerkende organisaties bij de klimaatpleinen vormen een groene-klimaat-beweging die elkaar inspireren en versterken. Verschillende sprekers, waaronder ook eigenaar Edwin ‘t Hart die een kijkje gaf in de ontstaansgeschiedenis van Groenrijk ’t Haantje, vertelden over het belang van meer groen in tuinen om wateroverlast en hitte in Rijswijk te voorkomen. Aandachtige toeschouwers waren de Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs, die volgens de initiatiefnemers recht hebben op een leefbare en groene toekomst. Zij ontvingen ook snoeptuintjes. Meerdere van die snoeptuintjes zijn voor de basisscholen in RijswijkBuiten. 


Wethouder Jeffrey Keus (links) en wethouder Armand van de Laar (rechts) bekijken de locaties van de Groene Klimaatpleinen in Nederland. - Gemeente Rijswijk

De kinderrechtenambassadeurs werd gevraagd om reclame te maken voor de klimaatpleinen bij hun ouders en verdere familie. Wethouder Armand van de Laar vroeg aan de kinderrechtenambassadeurs of ze het nieuwe Bogaardplein kenden en vroeg hen wat er veranderd was. Het was groener geworden en de mensen vonden het fijner om langer te verblijven, aldus de kinderen. “Dat is de kracht van het groen in Rijswijk en wanneer we de tuinen door middel van de Groene Klimaatpleinen nog groener kunnen maken, is dat alleen maar beter voor Rijswijk”, aldus de wethouder. 

Hij vestigde ook de aandacht op net NK tegelwippen waaraan ook Rijswijk deelneemt. “Tegel eruit en groen erin.” 

In RijswijkBuiten liggen de meeste tegels van heel Rijswijk

En natuurlijk sprak de wethouder Van de Laar over de prijs die Rijswijk heeft gewonnen als groenste gemeente van Nederland. Maar er was ook een kritische kanttekening. “In RijswijkBuiten liggen de meeste tegels in heel Rijswijk. Daar ligt ook weer een opgave voor ons”, zei wijkwethouder Jeffrey Keus. “We hebben in RijswijkBuiten veel mensen die net hier zijn komen wonen. Zij gaan nu nadenken over de inrichting van hun tuin. Het zou mooi zijn wanneer we die mensen kunnen stimuleren om ideeën hier bij de Groene Klimaatplein op te laten doen om de tuinen en dus Rijswijk nog groener te maken.” 

Met de klimaatpleinen willen de tuincentra hun klanten laten nadenken over hoe hun tuin bijvoorbeeld hittebestendiger of watervriendelijker kan worden. Een hitte- en waterproof tuin is beter voor het tuingenot. Op de Groene Klimaatpleinen komen alle mogelijkheden die de consument heeft samen. Of je nu denkt aan een groen dak, het opvangen van regenwater, inheemse beplanting of over alternatieven voor tuintegels.

De Groene Stad Challenge loopt sinds 2021 en helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt, en waar ruimte is voor meer groen. Sweco analyseerde hiervoor data, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van ruim 100 gemeentes in 6 provincies. Wilt u meer weten? Kijk op www.groenestadchallenge.nl.

(Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)