Ondernemers verwoeste garages Van Gijnstraat met handen in het haar

Algemeen
Het deel van de Van Gijnstraat dat getroffen werd door de brand is aan beide zijden afgesloten met een hek.
Het deel van de Van Gijnstraat dat getroffen werd door de brand is aan beide zijden afgesloten met een hek. (Foto: Groot Rijswijk)

De geur van verbrand hout is nog scherp te ruiken in de directe omgeving van de Van Gijnstraat, op vrijdag 27 mei. Het is de dag na de grote brand die negen bedrijfspanden verwoestte, in het deel ten noordwesten van de Verrijn Stuartlaan. 

In dit gebied van de Plaspoelpolder zijn meerdere Rijswijkse iconische bedrijven gevestigd. Vrijwel om de hoek bevindt zich het hoofdkantoor van TUI. Op een steenworp afstand ligt de Broodfabriek, het eerste opvangpunt voor Oekraïense vluchtelingen in de regio. Deze gebouwen zijn onaangetast gebleven, net als de gebouwen die direct aansluiten op het getroffen deel van de Van Gijnstraat. Dat laatste komt volgens de gemeente vooral “dankzij de grote inzet van brandweer (er kwam bijstand uit heel de regio, o.a. uit Den Haag, Naaldwijk, Zoetermeer en Delft, red.)”, waardoor “is voorkomen dat de omliggende panden eveneens zijn afgebrand”.

Inspectie schade

Het noordwestelijke deel van de Van Gijnstraat is echter voor een groot deel zwartgeblakerd en aan beide zijden afgezet met een hek. Beveiligingspersoneel houdt de wacht: er mag beslist niemand langs. Meerdere busjes van Stedin staan er geparkeerd. De inspectie van de schade is vanochtend begonnen. 


Een van de totaal verwoeste panden. - RH

Grote inzet brandweer

Om het hoekje zit een groepje mannen verslagen op de stoep. Het zijn de ondernemers van enkele van de door brand verwoeste garagebedrijven. Bij hen overheersen twee emoties: schrik en verbazing. “Wij zijn verbaasd dat de brand in één garage zo gemakkelijk kon overslaan naar zeven andere aangrenzende garagebedrijven”, zegt een van hen, die niet met zijn naam in de krant wil. Mede door de stevige wind greep het vuur die nacht snel om zich heen. De massaal uitgerukte brandweer kon pas na acht uur ’s ochtends het sein ‘brand meester’ geven. 

Telefoontje vriend

Collega-ondernemer Salar, die alleen met zijn voornaam in de krant wil, vertelt hoe hij de tragische nacht van 25 op 26 mei beleefde. “Om twee uur in de nacht belde een vriend, die vlakbij in een flat woont, met de mededeling dat een pand in de straat waar ik mijn garage heb, in brand stond. Binnen een half uur was ik in de Van Gijnstraat en zag ik de brand, die nog drie panden van mijn garage verwijderd was. Ook waren er brandweerwagens. Ik ben hier tot half negen gebleven.”

Levenswerk

Met eigen ogen kon Salar het verloop van de brand volgen. “Mijn bedrijf leek de dans te ontspringen, tot de brand zich tot onze verbazing snel uitbreidde. Later kwamen er ook meer hoogwerkers waarmee de brandweer van bovenaf kon blussen.” Te laat voor Salar, dus. Verslagen besluit hij: “Wij zitten met onze handen in het haar. Ons levenswerk is in vlammen opgegaan. Ik werk hier al twaalf jaar.”

Een andere ondernemer, Salim, is er al even kapot van. “Ik had net dertig dure tweedehands auto’s ingekocht. Die zijn allemaal in vlammen opgegaan. Nu ben ik werkloos en kan ik geen geld verdienen. Terwijl ik wel een gezin heb thuis.”

Hulp

De politie en verzekering gaan de komende weken onderzoek doen naar de mogelijke oorzaak van de brand. De verzekeraarsstichting Salvage ging op donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, direct aan de slag om hulp te verlenen en maatregelen te nemen om de schade te beperken, laat de gemeente weten. Voor de ondernemers (en inwoners van Rijswijk) werd er op vrijdag 27 mei een telefonisch en per e-mail bereikbaar informatiepunt geopend. “De schade aan de omliggende panden zal tevens door de verzekering de komende periode in kaart worden gebracht”, aldus de gemeente.