PvdA Rijswijk: ‘Twintig azc-kinderen zitten noodgedwongen thuis en missen school’

Algemeen
Twintig leerplichtige azc-kinderen kunnen nu geen onderwijs volgen en zitten thuis. Onbekend is wanneer dit wel weer kan.
Twintig leerplichtige azc-kinderen kunnen nu geen onderwijs volgen en zitten thuis. Onbekend is wanneer dit wel weer kan. (Foto: Pixabay)

Twintig leerplichtige kinderen op het azc (asielzoekerscentrum) in Rijswijk zitten sinds maandag 30 mei thuis. Het is nog niet bekend wanneer deze kinderen weer naar school kunnen. PvdA Rijswijk gaat hier 9 juni vragen over stellen tijdens de raadsvergadering.

De twintig kinderen van het azc kregen tot eind mei basisonderwijs via de stichting voor Openbaar primair onderwijs Librijn. Op 10 mei besloot de gemeenteraad het contract met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, dat over het azc gaat) te verlengen tot 30 november. Intussen was Librijn al bezig met het leegruimen van de school.

Omdat het schoolbestuur via de pers moest vernemen dat het azc nog een halfjaar open zou blijven, stuurde Librijn een brief naar het college en de gemeenteraad met een aantal vragen over de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente naar Librijn.

Hierop zocht de Rijswijkse PvdA-fractie contact met het schoolbestuur. “Het schoolbestuur betreurt dat ze afscheid moeten nemen van de kinderen,” laat Wil van Nunen (PvdA) weten. “Inmiddels is de onderwijsinspectie op de hoogte gesteld van deze thuiszittende leerlingen. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie van onderwijs voor deze leerlingen.”

Maar een oplossing voor de twintig kinderen is nog lang niet in zicht. “Het lijkt erop, dat deze toch al kwetsbare leerlingen nu ‘kind van de rekening worden’. Zeker in een periode waarin het huidige college ‘demissionair’ is en coalitie-onderhandelingen voor een nieuw college in volle gang zijn. Voor onze fractie mag dit echter zeker geen excuus zijn om als gemeente niet naar een oplossing te zoeken”, aldus Van Nunen.

De PvdA-fractie zal, “hopelijk met steun van andere partijen”, dit punt agenderen tijdens de forumvergadering van 9 juni. “Het is voor ons niet acceptabel dat deze kinderen een half jaar niet naar school gaan, zich niet verder kunnen ontwikkelen of sociale contacten kunnen leggen.” Van Nunen wil er constructief in staan: “Met elkaar moeten we een goede oplossing vinden.”