Vrijwilligerstekort brengt maaltijdbezorging Rijswijkse senioren in gevaar

Algemeen
Vrijwilliger Simon zet zich al jaren in voor de maaltijdenbezorging van Welzijn Rijswijk.
Vrijwilliger Simon zet zich al jaren in voor de maaltijdenbezorging van Welzijn Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

Stichting Welzijn Rijswijk heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Door ouderdom, ziekte en andere privéomstandigheden is er een vrijwilligerstekort ontstaan. Hierdoor is de druk op andere vrijwilligers flink toegenomen. Zo erg zelfs, dat de maaltijdbezorging voor Rijswijkse senioren in gevaar komt.

Het tekort wordt namelijk het meest gevoeld bij de afdeling maaltijdbezorging. De maaltijdbezorging van Welzijn Rijswijk is al tientallen jaren een begrip in Rijswijk. Dagelijks worden er ritten gereden om twee soorten maaltijden te bezorgen: koelverse maaltijden voor in de koelkast, om op te warmen met de magnetron, en - rond lunchtijd - warme maaltijden. De warme maaltijden worden tussen de middag meteen verorberd.

Ricardo Marchetti, communicatieadviseur bij Welzijn Rijswijk: “De maaltijdbezorging is er voor de meest kwetsbare mensen, die niet meer zelfstandig in staat zijn om een maaltijd te bereiden. Daarbij gaat het niet ‘slechts’ om het bezorgen van maaltijden. De vrijwilligers leveren de maaltijden af in huis en komen zo achter de voordeur, waar zich van alles kan afspelen. En zij kunnen daardoor zien of alles goed gaat, of dat er meer hulp nodig is. Is dat het geval, dan wordt er opgeschaald vanuit Welzijn Rijswijk.”

Eén vrijwilliger rijdt nu vijf dagen in de week

Tijdens de coronaperiode hebben betaalde medewerkers van Welzijn Rijswijk de vrijwillige bezorgers lange tijd kunnen ondersteunen met de ritten. Zo werden de gaten in de planning opgevuld. Maar nu de lockdown voorbij is, de activiteiten weer in volle gang en de medewerkers daarom hard nodig zijn op hun eigen plek, is de situatie ronduit “zorgelijk”, geeft Jane van Ettinger, coördinator Maaltijden van Welzijn Rijswijk aan. “Op dit moment rijdt één van onze vrijwilligers maar liefst vijf dagen in de week. Om er maar voor te zorgen dat de maaltijden bezorgd blijven worden. Als deze vrijwilliger overbelast raakt, komen we voor een grote uitdaging te staan.”

Alle beetjes helpen

Welzijn Rijswijk is daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de maaltijden te bezorgen. “Het zou ontzettend fijn zijn als mensen ons al één keer per week kunnen helpen,” aldus Ricardo Marchetti. “Met twee uur per dag zijn wij al geholpen. Een rijbewijs is daarbij niet eens een vereiste. Een rit wordt altijd gereden door twee personen: een chauffeur – liefst met eigen auto, kilometers worden vergoed – en een bijrijder. De bijrijder is de persoon die aanbelt en de maaltijden in huis bezorgt.” Mensen die willen helpen kunnen zich melden via 070 – 757 92 00 (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur) of maaltijden@welzijn-rijswijk.nl.

Andere diensten

Ook bij andere diensten van Welzijn Rijswijk is het tekort toegenomen. “Zo staan wij nog altijd te springen om vrijwilligers bij de personenalarmering, taalmaatjes én vrijwillige bemiddelaars,” vervolgt Ricardo. “Heb je altijd al eens overwogen om vrijwilligerswerk te doen, kom dan zeker eens langs voor een gesprek. Vrijwilligerswerk is allang niet meer zo statisch als dat het vroeger was. Een aantal uur per week is al genoeg, en de tijd is vaak flexibel in te delen.” Wie eens vrijblijvend in gesprek wil gaan over vrijwilligerswerk, kan een bericht sturen naar Laurette van Rijnsoever, vrijwilligerscoördinator bij Welzijn Rijswijk via laurette.vanrijnsoever@welzijn-rijswijk.nl, of bellen naar het telefoonnummer hierboven.