Het Oude Kattenhuis: het fijnste plekje in Rijswijk voor bejaarde katten

Algemeen
Judith knuffelt Koos, die wel graag knuffelt, maar niet graag poseert voor de foto.
Judith knuffelt Koos, die wel graag knuffelt, maar niet graag poseert voor de foto. (Foto: DvE)

Ze zijn op een respectabele leeftijd, de huidige zes bewoners van het Oude Kattenhuis aan de Delftweg: de oudsten zijn 19 jaar, vergelijkbaar met 86 jaar in mensenleeftijd. Voor deze vier heren en twee dames is het heerlijk vertoeven in de liefdevolle handen van kattendeskundige Judith Split.

Oprichter en eigenaar Judith is altijd dierverzorger geweest. Vanaf haar vierde jaar ging ze naar het dierenasiel, waar haar moeder vrijwillig werkte. “Dat was voor mij onwijs leuk. In schoolvakanties was ik altijd wel in het asiel te vinden.”
Later volgde Judith de opleiding Dierverzorger en werd zelf vrijwilliger bij het asiel. “Ik werd ruim vijfentwintig jaar vaste verzorger van de katten.”

Toen kwam er een moment waarop Judith zich moest heroriënteren op de toekomst. “Ik weet veel van kattenmedicatie en oudere katten. Zo ontstond het idee voor een bejaardentehuis voor katten. Mijn vriend is metselaar, die zei: ‘We gaan dat gewoon lekker met z’n tweeën maken.’ Het duurde twee jaar om het Oude Kattenhuis te bouwen. We gebruikten veel restmateriaal van de schuur die we hadden afgebroken.”


Koos en Chulo doen een dutje. - DvE

Zo werd Judiths droom werkelijkheid: een bejaardentehuis voor katten, die niet meer verzorgd kunnen worden door hun eigenaren; door overlijden of om een andere reden. Judith: “Ik vind dit gewoon heel fijn om te kunnen doen, voor mens en dier.” Een ding is zeker: alle mensen die hun kat hier brengen, houden van hun kat. Zo was er de eigenaresse van kat Spike (17 in kattenjaren, 77 in mensenjaren). Omdat zij ziek was en snel achteruitging, zocht haar familie een onderkomen voor Spike. “Drie familieleden kwamen hier kijken en maakten een filmpje om aan hun tante te laten zien. Zij besloot meteen dat Spike hier moest komen wonen. De nacht daarna overleed ze: haar familie dacht dat dat kwam omdat ze rust had gevonden.”


Een deel van het verblijf. Wie door de ogen van een kat kijkt, ziet algauw wat een fijne plek dit is. - DvE

Alles wat katten willen

Wie door de ogen van een kat kijkt, ziet algauw wat een fijne plek het Oude Kattenhuis is: alles wat katten willen, is hier aanwezig. Er zijn kussens om op te luieren, dozen om mee te rommelen, laddertjes om op te klimmen, een krabpaal om je op uit te leven en er is een fonteintje om mee te spelen. De deur naar buiten staat continu open voor de kat die een frisse neus wil halen: de buitenplaats, met ook allerlei klimgelegenheid, is veilig afgeschermd met gaas. 


Spike houdt ervan ondeugend spulletjes van tafel te duwen. - DvE

Eigen karakters

‘Kattig gedoe’ is er niet in het Oude Kattenhuis. Judith: “Katten zijn goed in psychologische oorlogjes voeren. Dat wil ik voorkomen, dus ik doe het rustig aan met de katten. Ze zijn oud, dus dat verdienen ze ook.” 

Judith kent de bewoners van het Oude Kattenhuis goed. Ze hebben elk hun eigen karaktertrekken. Zo is er Stray, die wat bang is aangelegd, maar met wie ze inmiddels een band heeft opgebouwd. En Spike, die steeds ondeugend spulletjes van tafel duwt. Aan Vicky, naast Muts de enige andere dame, valt op hoe vocaal ze is: ze miauwt heel veel. Muts is hier nu een paar weken. “Ze heet Muts omdat ze een enorme tuttebel zou zijn, maar het viel onwijs mee. Meteen de eerste dag was ze al kopjes aan het geven: een stoere muts dus”, vertelt Judith met de nodige humor. Koos woont hier het langst van alle huidige bewoners en gaat graag naar boven. De staartloze Chulo is ontzettend zachtaardig. “Vaak wil hij gewoon lekker bij je zitten. Als ik ‘s avonds het administratiewerk hier doe, ligt hij erbij. Zo hebben ze allemaal wat leuks.”

Meer weten over het Oude Kattenhuis en welk werk Judith nog meer doet voor katten? Kijk op stichtinghetoudekattenhuis.nl/.