Informatieavond: Is er straks nog natuur in RijswijkBuiten?

Algemeen
De actiegroep Pasgeld Natuurlijk strijdt voor behoud van het groen in Pasgeld.
De actiegroep Pasgeld Natuurlijk strijdt voor behoud van het groen in Pasgeld. (Foto: Pasgeld Natuurlijk)

Pasgeld Natuurlijk, Natuurlijk Delfland en de KNNV afd. Den Haag organiseren op 15 juni een informatieavond over het Landschapspark Pasgeld. De avond start om 20.15 uur in het Buurthuis De Drassige Driehoek, Jaagpad 148D in Rijswijk. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor bewoners van RijswijkBuiten. Anderen belangstellenden zijn ook welkom. Aanmelden is gewenst via werkgroep@pasgeldnatuurlijk.com

Ingezonden

Het Landschapspark Pasgeld is een natuurlijke groene corridor tussen Delft en Rijswijk en loopt dwars door RijswijkBuiten. 

Bewoners van RijswijkBuiten kunnen voor recreatie in het Wilhelminapark terecht. Dit park bood hier al ruimte voor voordat RijswijkBuiten ontstond. Inmiddels groeit Rijswijk door naar 65.000 inwoners. “Is er straks genoeg ruimte om te sporten, te wandelen, te recreëren en voor onze kinderen om buiten te spelen?”, vragen Pasgeld Natuurlijk, Natuurlijk Delfland en de KNNV afd. Den Haag zich af.

Zorgen

Zij maken zich zorgen om de verwachting dat:
• er nog duizenden woningen gebouwd gaan worden, aan de westkant van het spoor;
• er zo een ongekende dichtheid van bebouwing en bewoning ontstaat;
• RijswijkBuiten nu al de meest versteende wijk van Rijswijk is (”volgens onze wethouder”);
• er zo meer dan 10.000 bewoners bij komen die ook gebruik willen maken van Pasgeld en het Wilhelminapark;
• door deze bebouwing enorme problemen kunnen ontstaan met wateropvang, verkeersdrukte, hittestress, (lucht)vervuiling, parkeren en overvolle parken.

“Dit zal gevolgen hebben voor het welzijn en de gezondheid van alle inwoners. Want ondanks dat het in deze duurzame wijk nu prettig wonen is, mis je straks natuur en rust dicht bij huis. In RijswijkBuiten maakt de natuur plaats voor steen. Wij vinden natuur is belangrijk!”, aldus de drie initiatiefnemers.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

De vereniging is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.

Wat is en doet Pasgeld Natuurlijk?

De werkgroep Pasgeld Natuurlijk vertegenwoordigt de bewoners in het streven naar het behoud en verbetering van een Open en Groen Pasgeld. Partners hierbij zijn Natuurlijk Delfland en KNNV afd. Den Haag. Zie ook https://pasgeldnatuurlijk.com/

Wat is en doet de KNNV afd. Den Haag?

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Den Haag is een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer wordt aan deze doelen vormgegeven.

De KNNV afdeling Den Haag voelt zich verantwoordelijk voor de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/denhaag.