Leegstaande kantoorpanden in Rijswijk worden studentenwoningen

Algemeen
Een van de drie leegstaande kantoorpanden aan de Polakweg die zullen worden omgebouwd.
Een van de drie leegstaande kantoorpanden aan de Polakweg die zullen worden omgebouwd. (Foto: Robert Heijdemann)

In de Plaspoelpolder is momenteel relatief veel leegstand. In Nederland is er een tekort aan 26.500 studentenkamers; en dat tekort neemt naar verwachting alleen maar toe. Een project van Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS) Delft, waarbij 312 studentenwoningen worden gecreëerd in drie lege kantoorpanden aan de Polakweg, pakt beide problemen aan.

De 312 woningen zijn bedoeld als tijdelijke huisvesting voor studenten uit Delft, Rijswijk en Den Haag. De omvorming van de panden is een project van SHS Delft en de gemeente Rijswijk. SHS Delft is een initiatief van vijf TU-studenten (Anouk, Bauke, Joost, Noor en Peter): dat studenten zelf een stichting zijn gestart om studentenhuisvesting te realiseren, is vrij uniek.


De vijf TU-studenten achter Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting: Bauke Meijer, Noor Zaat, Joost van Iersel, Peter Baarda en Anouk Wijnant. - Gemeente Rijswijk

Wethouder Ruimte, Armand van de Laar (D66): “Ik vind dit dus echt fantastisch! Dat studenten zelf hun nek uitsteken en oplossingen bedenken voor hun leeftijdsgenoten. Daar helpen we als gemeente graag aan mee. Panden krijgen een nieuw leven, waardoor een deels leegstaand kantoorgebied langzamerhand verandert in een woon-/werkgebied. Zo worden gebieden weer leefbaar, veiliger en wordt de woningnood mede opgelost. Daarbij draagt het bij aan onze ambitie voor meer techniek en een campus in het Kesslerpark. Een win-winsituatie dus voor de Plaspoelpolder.”

De gemeente Rijswijk helpt SHS Delft met het waarmaken van hun plannen. Ook helpt ze bij de communicatie met ondernemers in de buurt, en het betrekken van ondernemers zodat zij kunnen meedenken, maar SHS Delft blijft zelf verantwoordelijk. Vorige maand hebben gemeente Rijswijk en de eigenaren van de drie kantoorpanden aan de Polakweg een zogenaamde intentieovereenkomst getekend. Hiermee hebben ze hun intentie uitgesproken voor het realiseren van studentenhuisvesting in de Plaspoelpolder. Nu start dit project als pilot.