Rijswijks Lokomotief twee keer kampioen van Nederland

Algemeen
De heren van Lokomotief vieren het kampioenschap, met helemaal rechts coach Pieter Mourik. (Foto: Luka de Kruijf)

Rijswijk zette zichzelf 6 juni met het basketbal weer goed op de kaart. Die dag werd niet alleen Lokomotief Heren 1 voor de derde keer kampioen van Nederland - een primeur in de geschiedenis van de promotiedivisie -, maar behaalde ook MU18 de kampioenstitel.

MU18 is het herenteam van Lokomotief onder de 18. Hun hoofdcoach is Lars Jansen, die tevens captain is van Heren 1. Zijn assistent is Tim Kortekaas. Zij speelden de finale tegen BAL (Basketball Academy Limburg) zaterdag in de Maaspoort Den Bosch en wonnen met 74-67 onder toejuiching van veel meegereisde supporters.

De andere finale werd thuis gespeeld in De Altis. Lokomotief had dit jaar samen met Cobra Nova uit Voorburg de eer om daar de vier NK-finales voor senioren te organiseren. Zaterdag 4 juni vonden eerst de halve finales plaats. Heren 1 won die van Noordkop Suns uit Den Helder. Maandagavond won H1 vervolgens van de Veghelse basketbalploeg Attacus met 72-60 na een spannende wedstrijd van hoog niveau - zie het verslag door Ronald Mooiman elders in deze krant.

De Altis zat tijdens de finales stampvol. Dit eerste grote evenement in de nieuwe sporthal bevestigde nog eens de toegevoegde waarde ervan voor Rijswijk en de regio. De livestream van alle wedstrijden, verzorgd door Lokomotief-lid Danny Spaans, mag met inmiddels al meer dan 10.000 views een hit op YouTube genoemd worden. Arend-Jan van der Lely, bestuurslid van Lokomotief, was hoofdverantwoordelijk voor de organisatie. De NBB (Nederlandse Basketbal Bond) heeft beide mannen gecomplimenteerd met de uitvoering.

Tevreden coach

Tijdens de pauze van de H1-finale werd MU18 gehuldigd. Het behalen van de kampioenstitel door H1 werd na afloop in de kleedkamer gevierd door traditiegetrouw bier over coach Pieter Mourik te gieten. De Loko-coach was een tevreden man: “Ben heel erg tevreden over de wedstrijd. Het was een fysieke uitputtingsslag die wij op karakter hebben gewonnen. Beide ploegen verdedigden heel erg goed. Wij winnen het rebound gevecht met 46 om 36, dat was heel belangrijk. Glansrol voor Jan Driessen, die zowel aanvallend als verdedigend onze beste man was. Toch is het wat mij betreft vooral een hele mooie teamprestatie.”

Het werd laat die Tweede Pinksterdag. Een compilatie van de wedstrijd door Erik van Noordenne is op de website van Lokomotief te vinden.