Landgoederenzone staat voor een grote opknapbeurt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Rijswijk)

De gemeente Rijswijk is uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’ en liet daarmee Delft (tweede) en Soest (derde) achter zich op het erepodium. Op 24 januari nam wethouder Armand van de Laar de Groene Stad Challenge Award in ontvangst namens de gemeente Rijswijk. De komende weken besteden we aandacht aan het groen in Groot Rijswijk. Ditmaal een artikel over het groen in de Landgoederenzone. 

Groen in Rijswijk

De Landgoederenzone in Rijswijk maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. De zone loopt van De Voordes tot aan het cultuurhistorisch centrum in Oud-Rijswijk. De Landgoederenzone bestaat uit zeven voormalige buitenplaatsen (De Voorde, Overvoorde, Steenvoorde, Te Werve, Ter Nieuburch, Den Burch en Welgelegen), drie parken (Kruisvaarderspark, Julianapark en het Rijswijkse bos), sportvelden en een kinderboerderij. De gebieden worden verbonden door een strandwal die over de huidige Van Vredenburchweg loopt. Te Werve is de oudste buitenplaats die er nog is. De meeste buitenplaatsen werden in de 17e eeuw door vermogende inwoners van Den Haag gebruikt als buitenhuis. Tenminste, als je kunt spreken van buitenhuizen, want sommige hadden de statuur van een paleis, zoals Huis ter Nieburch waarvan het Rijswijkse Bos de tuin vormde. 

Komende vijf jaar

“We willen de Landgoederenzone de komende vijf jaar goed aanpakken, want op dit moment heeft de (groene) openbare ruimte niet de kwaliteit die bij de sfeer van de Landgoederenzone past. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om de toegankelijkheid, de beleefbaarheid en de groene natuur van de Landgoederenzone te verbeteren”, zegt Reinder de Boer van de gemeente Rijswijk. 

Geld uit groeifonds

“We hebben geld gekregen uit het groeifonds dat mede tot stand gekomen is door de verkoop van de ENECO aandelen. We hebben de aanpak van de Landgoederenzone verdeeld in een aantal projecten. Gewerkt wordt aan nieuwe entrees, het groen, verbinding met Julialaantje en er is aandacht voor de cultuurhistorie. Ik vind Te Werve en De Voordes de parels van de Landgoederenzone. Ook is het opknappen van Hofstede belangrijk. Dat gaat nu gebeuren met de nieuwe buitenplaats. Urgent is het opknappen van de wandel- en fietspaden en de Van Vredenburchweg die een centrale rol moet krijgen.”

Autoluwe plek

“Te Werve moet een plek worden waar mensen tot rust komen en waar het, voor zover mogelijk, autoluw kan zijn. We hebben doorgerekend wat alles zou gaan kosten om de Landgoederenzone aan te pakken en aan de raad gevraagd wat zij ter beschikking willen stellen. Daardoor kunnen we niet de hele Landgoederenzone in één keer aanpakken en beperken we ons eerst tot het gebied van het Oude Centrum tot aan de Huis te Landelaan.”

Onderdeel nationaal park

De Landgoederenzone is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Soet Huijbregts, bij het gesprek aanwezig namens het nationaal park, legt uit wat dit park inhoudt. “Het is een nationaal park, nieuwe stijl; waardevolle natuur staat voorop, maar er is ook plaats voor cultuur, waterwinning, toerisme, woningbouw, landbouw en overige economie. Met meer dan 50 partners, zoals 14 gemeenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap, de provincie Zuid-Holland, Dunea, de waterschappen, verschillende natuurverenigingen en ondernemerswerken.”

Meer dan 7000 soorten

“We werken samen om de bijzondere natuur, landschap en cultureel erfgoed in het gebied beter te ontwikkelen en te beschermen, voor en met de inwoners. Dit draagt bij aan een prettige leefomgeving. Weet u, dat in dit druk stukje Nederland meer dan 7000 soorten leven. De mens is er één van. De Landgoederenzone van Rijswijk is een belangrijke schakel in dit natuur en het cultuurnetwerk van Nationaal Park Hollandse Duinen. Rijswijk kent een voortrekkersrol en ligt in de uitvoering van de plannen ver voorop. Soms is het verschrikkelijk ingewikkeld. Het gaat hier vooral om maatwerk, verbinding en eenheid. De Landgoederenzone in Rijswijk is daarmee een mooi voorbeeldproject voor de andere partners van Nationaal Park Hollandse Duinen.” 

Natuurverenigingen 

“De natuurverenigingen hebben we nauw betrokken bij het opstellen van het plan. Ook bewoners en ondernemers vragen we via het Platform Samen Rijswijk mee te denken in de uiteindelijke aanpak. Verschillende Rijswijkers hebben al op Samen Rijswijk deelgenomen aan de enquête voor dit project. De deelnemers waren het erover eens dat de geschiedenis van het gebied meer zichtbaar moet zijn en er geïnvesteerd moet worden in het opknappen van het groen en de wandel- en fietspaden. Ook moet er plek zijn voor bijvoorbeeld honden. Naar goede locaties voor losloopvelden wordt nog gekeken”, vult Reinder de Boer aan.

(Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)