Oekraïners in Rijswijk: hoe is het nu met Ihor en zijn familie?

Algemeen
Ihor (staand achter de bank) en zijn gevluchte familieleden op 4 maart.
Ihor (staand achter de bank) en zijn gevluchte familieleden op 4 maart. (Foto: Archief/DvE)

Op vrijdag 4 maart van dit jaar ging de ChristenUnie Rijswijk samen met Tweede Kamerlid Don Ceder langs bij Ihor. Ihor is afkomstig uit Oekraïne en woont al een tijdje in Rijswijk. Tijdens de eerste weken van de oorlog nam Ihor verschillende familieleden in huis. Tijdens de Forumvergadering van gisteren werd de stand van zaken wat betreft de opvang van Oekraïners in Rijswijk besproken. 

Fractielid Jan Dirk Stam: “Uiteraard hebben wij weer contact gezocht met Ihor en gevraagd naar de ervaringen van zijn familie en kennissen. Vooropgesteld zijn wij, net als Ihor, onder de indruk van wat de gemeente én de samenleving in korte tijd geregeld voor Oekraïense vluchtelingen. Ik ben ook blij om te horen dat de familie van Ihor inmiddels op verschillende plekken is ondergebracht. Tegelijkertijd zijn er wel zorgen. De afgelopen dagen kwamen verschillende berichten van uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen naar buiten, onder andere in Amsterdam en het Westland.” De ChristenUnie-fractie heeft daarom gevraagd wat er vanuit de gemeente gedaan kan worden om uitbuiting te voorkomen.

Verder vertelde Ihor over het belang van inschrijving bij de gemeente. Op dat moment krijgen de Oekraïense vluchtelingen namelijk een BSN-nummer, zodat zij zich bijvoorbeeld in kunnen schrijven voor een ziektekostenverzekering en aanspraak kunnen maken op leefgeld. “Enkele familieleden van hem moesten echter vier weken wachten op een afspraak bij de gemeente om zich in te schrijven. Wat ons betreft komen er vaste, wekelijkse slots voor Oekraïners om zich in te schrijven bij de gemeente”, aldus Stam. Ten slotte heeft de ChristenUnie het college ook kritisch bevraagd over hoe het staat met verblijflocaties voor de lange termijn en waar het college op let bij het selecteren van deze locaties.

Verder vroeg de ChristenUnie samen met onder andere de fracties van de PvdA, GroenLinks en de Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid aandacht voor het onderwijs aan kinderen van het AZC. Op dit moment zitten zo’n 20 kinderen thuis omdat er geen mogelijkheid is om ze onderwijs te bieden. Stam: “Dat is niet acceptabel. De kinderen zijn leerplichtig, hebben daarmee recht op onderwijs en daar moet de gemeente voor zorgen.”