Sloop van Sterpassage in Bogaard komt steeds dichterbij

Algemeen
Ongeveer vier van zulke sloopmachines zullen de Sterpassage vanaf het najaar gaan vergruizen; een geluidsarme sloopmethode.
Ongeveer vier van zulke sloopmachines zullen de Sterpassage vanaf het najaar gaan vergruizen; een geluidsarme sloopmethode. (Foto: Beelen.nl)

Op dinsdag 14 juni was er een informatieavond in het stadhuis over de verbouwing van Bogaard Stadscentrum. Zoals het er nu naar uitziet, begint in week 34 - 22 augustus - de sloop van de Sterpassage. De Action verhuist daar begin juli vandaan, waarna alle winkelpanden in de passage leeg staan. 

Bogaard

In voorbereiding op de sloop wordt er eerst een bouwschutting geplaatst, die mooi vormgegeven is. Vervolgens worden er materialen, zoals lampen en sanitair, uit het pand verwijderd en in een tentoonstelling aangeboden voor potentiële kopers. Dit zorgt ervoor dat de spullen een tweede leven krijgen. Het geld dat deze veiling oplevert, wordt terug gestopt in het project.

Weinig geluids- en verkeershinder

In oktober begint dan de totaalsloop van de Sterpassage. Dit wordt geluidsarm gedaan door het gebouw niet kapot te slaan, maar ‘fijn te knijpen’. Ook het verkeer ondervindt tijdens de sloop bijna geen hinder: fietsers aan de Steenvoordelaan zullen moeten oversteken, maar auto’s kunnen er gewoon blijven rijden. Transportbewegingen vinden bewust plaats buiten de spits om. 


Op 14 juni kon iedereen die belangstelling had in de verbouwing van de Bogaard van 18.00 tot 20.00 binnenlopen om vragen te stellen. - DvE

Hoogvliet

De Hoogvliet blijft staan. Tussen de Hoogvliet en de rest van de Sterpassage wordt een lege strook gecreëerd, zodat de supermarkt en haar klanten zo min mogelijk last hebben van geluidshinder. 

Recyclen puin

De rest van de Sterpassage wordt vervolgens met de grond gelijk gemaakt. Na het ter plekke recyclen van vrijkomend puin, nog een duurzaam aspect aan de sloop, kunnen van december tot maart dan voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden voor de bouw van de gebouwen The Orchard I en The Orchard II.

Op de website van de gemeente zijn foto’s te vinden van hoe deze gebouwen eruit komen te zien: The Orchard (Sterpassage) | Inwoners (rijswijk.nl).