Vraag aan Rijswijkers: ‘Wat voor burgemeester heeft Rijswijk nodig?’

Algemeen
Mike Veen en Nancy van der Lubbe hebben dertig jaar in Rijswijk gewoond en vinden dat de nieuwe burgemeester humor moet hebben.
Mike Veen en Nancy van der Lubbe hebben dertig jaar in Rijswijk gewoond en vinden dat de nieuwe burgemeester humor moet hebben. (Foto: DvE)

Rijswijk is op zoek naar een nieuwe burgemeester. De burgemeestersvacature staat momenteel nog open tot 29 juni. In een tweeluik vragen we op straat naar de mening van Rijswijkers. Deze week stelden we in de Bogaard de vraag: ‘Wat voor burgemeester heeft Rijswijk nodig?’

Op de donderdagse markt in de Bogaard lopen we Nanny van Houte (bijna 74) tegen het lijf. Haar man staat in de rij bij de kaasboer. “Het maakt mij niet zoveel uit. Als-ie maar goed op de mensen past. Ik ben er niet zoveel mee bezig, je hebt er eigenlijk niks mee te maken.”

Mo (17) zit op het Bogaardplein met een vriend een broodje te eten, op een bankje achter zijn scooter. “De burgemeester moet een oude man zijn. Sterk, dominant. Hij moet ook tegen haat kunnen, aardig zijn en meeleven met anderen, hoe heet dat ook alweer? Empathie hebben met de burger.” Ook hoopt Mo dat de burgemeester ervoor zorgt dat Stichting Amal niet weg hoeft, ondanks klachten van buurtbewoners.

Hij moet tegen haat kunnen

Keisuke Takenouchi (39) en zijn gezin komen uit Japan. Omdat Keisuke werkt vanuit huis, kan hij zijn werk overal doen. Ze zijn speciaal naar Nederland verhuisd vanwege het goede onderwijssysteem, en naar Rijswijk omdat het een “goede buurt met aardige mensen is”. Gevraagd naar hun frisse blik op een goede burgemeester, antwoordt Keisuke: “Hij moet aardig zijn, en goed voor immigranten. Het papierwerk kost nu teveel tijd.” Ook moet de burgemeester niet zoveel focussen op senioren - zoals de overheid in Japan geneigd is te doen.

Gender maakt niks uit

Laura (36) loopt met haar vriend over de Prins Constantijn Promenade. Het maakt haar helemaal niet uit wat voor persoon de nieuwe burgemeester wordt. Voorkeur voor een bepaalde gender? “Nee, dat moet juist niks uitmaken. Als hij of zij maar hart heeft voor het groen. En voor speeltuinen.”

Aan een picknicktafel zitten Mike Veen en Nancy van der Lubbe. Zij wonen niet meer in Rijswijk, maar hebben er wel 30 jaar gewoond; hij is verhuisd naar Boekarest in Roemenië (”De zorg is daar beter”), zij is in 2021 verhuisd naar Scheveningen. Nancy: “De laatste 23 jaar woonde ik bij station Rijswijk. Daar werd de omgeving steeds minder. Vorig jaar heb ik mijn huis verkocht.” Hoewel ze hier dus niet meer woont, komt ze wel regelmatig terug naar Rijswijk voor de winkels. “De energie is oké in de Bogaard, ondanks de leegstand. Ik ga hier altijd tevreden weg.”


Van rechts naar links: Keisuke (39), Yukae (32) en hun kinderen van 4 en 6 jaar zijn sinds kort uit Japan in Rijswijk komen te wonen. Het onderwijssysteem is belangrijk voor hen.

Door hun lange verleden in Rijswijk, kunnen ze onze vraag wel beantwoorden: “Michel Bezuijen (de laatste burgemeester die Rijswijk heeft gehad, red.) was een goede burgemeester. De ideale burgemeester heeft humor, is toegankelijk en sociaal”, aldus Nancy. Mike: “Het moet iemand zijn die boven de partijen staat, hoewel dat lastig is.” Nancy vult aan: “En een groene mindset. Dat past echt bij Rijswijk.”

Een groene mindset

Om het hoekje, aan de Prins Johan Friso Promenade, wandelt Wout (78) voorbij. Ook hij heeft goede herinneringen aan de vorige burgemeester: “Bezuijen stond tussen de mensen.” Hoe hij de nieuwe burgemeester voor zich ziet: “De burgemeester van Rijswijk moet daadkracht hebben. De Marimbahal staat leeg, terwijl er een tekort is aan binnensportlocaties. De burgemeester moet oog hebben voor Rijswijkers. Schuif de politiek nou eens opzij.” Wout ziet nog wel meer verbeterpunten waar de nieuwe burgemeester zich sterk voor moet maken: “Rijswijk is de groenste stad van Nederland, maar ook qua onkruid. En de gemeente houdt te weinig rekening met ouderen.” Of hij op de foto wil? “Nee, mijn neef was ooit een wethouder in Rijswijk. Beter van niet.”

Reageren? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.

Van rechts naar links: Keisuke (39), Yukae (32) en hun kinderen van 4 en 6 jaar zijn sinds kort uit Japan in Rijswijk komen te wonen. Het onderwijssysteem is belangrijk voor hen.