Rijswijksche Hockey Club Jong Heren 1 Kampioen van Nederland

Sport
De Ridder nam namens RHC de kampioenschapsschaal in ontvangst en alle spelers ontvingen hun winnaarsmedaille.
De Ridder nam namens RHC de kampioenschapsschaal in ontvangst en alle spelers ontvingen hun winnaarsmedaille. (Foto: Jeroen Glen)

Op zondag 19 juni 2022 heeft RHC Jong Heren 1 sportieve geschiedenis geschreven. Voor het eerst in het ruim 90-jarige bestaan van de Rijswijksche Hockey Club, is een team gekroond tot Kampioen van Nederland.

Ingezonden

In aanloop naar de titel, had JH1 de reguliere competitie al ongeslagen afgesloten. De formatie van coach Andries Janbroers en teammanager Eric Boone had zich hierdoor afgetekend geplaatst voor het eindtoernooi, dat plaatsvond op de velden van AMHC Amersfoort. 

Uitstekend keeperswerk

In de poulefase trof RHC als eerste de mannen van HC Amsterdam. Het begin van de wedstrijd was voor de Hoofdstedelingen, maar Stan Glen hield met uitstekend keeperswerk zijn doel schoon. Doelpunten van Quincy Colsen bepaalden daarna de eindstand op 2-0 voor RHC. 

2-0 tegen Houten

De tweede poulewedstrijd tegen Houten eindigde in 0-0, waarna een gelijkspel tegen Rosmalen genoeg zou zijn om de halve eindstrijd te bereiken. Zover liet RHC het niet komen, want doelpunten van Cas Buskens en Valentijn Klein brachten wederom een 2-0 eindstand op het bord.


Thuisblijvers ongelijk

De halve finale tegen het Amsterdamse Westerpark werd er een om nooit te vergeten. Zoals het cliché gaat: de thuisblijvers kregen ongelijk. Met een afgetekende 5-0 overwinning plaatste RHC zich voor de finale. Het zorgde voor dolle taferelen onder de massaal meegereisde supporters!

De finale

Toen de stofwolken van de halve eindstrijd waren neergedaald, bleek dat RHC in de finale een oude bekende zou treffen. Amsterdam had zich op het andere veld namelijk ontdaan van Etten-Leur. 

Terwijl de regen gestaag neerkwam, ontspon zich een strategisch schaakspel. Amsterdam was wijs geworden door de eerdere nederlaag en liet RHC het spel maken. De gedachte was overduidelijk om vanuit de counter toe te slaan, maar daar trapten de Rijswijkers niet in. RHC zocht de aanval met geduldig combinatiehockey, maar wisselde dat af met levensgevaarlijke scoops van Raphael van Willigenburg en Tijn Anicic en razendsnelle uitbraken over de flanken van Jesse Brandon.

Maar daar trapten de Rijswijkers niet in

 Amsterdam had geen antwoord en moest vaak aan de noodrem trekken, wat RHC een serie strafcorners opleverde. Helaas nog zonder het gewenste resultaat.

Met nog 8 minuten op de klok, verdiende RHC wederom een strafcorner. Aanvoerder Rick de Ridder speelde in op Thijmen Hendriks, die de bal perfect klaarlegde voor Mark Lankhorst. Met zijn specialiteit, een geplaatste sleeppush in de linkerbovenhoek, bracht Lankhorst RHC op een meer dan verdiende voorsprong.

Amsterdam trok furieus ten aanval 

Noodgedwongen wierp Amsterdam in de slotfase van de wedstrijd de schroom van zich af en trok furieus ten aanval. Met nog 40 seconden op de klok, gaf een Amsterdamse aanvaller met de verkeerde, bolle kant van de stick een assist op een medespeler. De bal verdween vervolgens weliswaar in de goal, maar er was al afgefloten. Onder druk van Amsterdams protest vond nog arbitrair overleg plaats, maar de beslissing bleef staan: geen doelpunt, maar een vrije slag voor RHC.

Vlak daarna klonk het bevrijdende laatste fluitsignaal en barste een Rijswijks feest los. Spelers en staf vielen elkaar juichend in de armen, terwijl het veld werd ingenomen door feestende supporters.

Slotceremonie

Tijdens de slotceremonie, nam De Ridder namens RHC de kampioenschapsschaal in ontvangst en ontvingen alle spelers hun winnaarsmedaille. Een enkel biertje werd genuttigd, waarna de terugweg werd aanvaard. Het bleef nog lang onrustig...