75% van de Leeuwendaalbewoners die hun stem uitbrachten, stemde op dit nostalgische type lantaarn.
75% van de Leeuwendaalbewoners die hun stem uitbrachten, stemde op dit nostalgische type lantaarn. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Voor dit type straatlantaarn kozen de bewoners van Leeuwendaal massaal

Algemeen

Klassieke wijk, klassieke armatuur. Bij de noodzakelijke vervanging van straatverlichting in de wijk Leeuwendaal in Rijswijk kozen bewoners massaal voor de OGR-armatuur van Lightronics. OGR combineert een nostalgische uitstraling met de voordelen van moderne LED-lichttechniek. De OGR-armaturen zijn tevens voorzien van de nieuwste innovatie van Lightronics: een opticaschaal die lichthinder voorkomt.

“Leeuwendaal is een van de oudste wijken van Rijswijk”, zegt Armand van de Laar, wethouder Openbare ruimte. “De wijk is ontstaan in de periode 1900-1930 en wordt gekenmerkt door smalle straten met oude bomen en bestrating met klinkers en tegels. De verlichting in deze wijk was aan vervanging toe. De armaturen waren 20 jaar oud en economisch afgeschreven en ook het kabelnetwerk moest worden vernieuwd. Met het betrekken van bewoners en de vervanging van de straatverlichting boekt de gemeente mooie resultaten op verlichtingsgebied, waarvan het meest in het oog springend de drastische daling van het aantal meldingen over storingen.”

OGR wint bewonersverkiezing

Bij de keuze voor de nieuwe armaturen was er een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners van Leeuwendaal. “We hebben als gemeente een voorselectie gemaakt van vijf armaturen”, zegt Van de Laar. “Allemaal armaturen met een nostalgische uitstraling, passend bij de wijk.” Inwoners van Leeuwendaal konden vervolgens zelf aangeven welk armatuur hun voorkeur had. 1139 mensen brachten hun stem uit en over de winnaar bestond geen enkele twijfel: de OGR van Lightronics kreeg 75% van de stemmen. 


Klassieke uitstraling

In totaal zijn er in Leeuwendaal 165 armaturen vervangen. De OGR is geïnstalleerd op bestaande lichtmasten, die al een klassieke uitstraling hadden. De OGR-armaturen zijn toegepast op vier meter masten en zijn gezichtsbepalend voor het straatbeeld. De combinatie van een klassiek armatuur met een klassieke lichtmast past bij de uitstraling van de wijk.

Energie besparen met LED en dimregime

Naast een uitstraling die past bij de wijk, levert de overstap naar nieuwe armaturen ook een besparing op. De armaturen zijn voorzien van energiezuinige LED’s die het energieverbruik tot 50% verlagen in vergelijking met de vervangen verlichting. Daarnaast is een dimregime toegepast, waarmee de verlichting ‘s avonds en ’s nachts dimt voor aanvullende besparing. Ook straalt de verlichting dankzij de zogenaamde opticaschaal met name richting de straat en wordt lichthinder voor de bewoners voorkomen.

Afbeelding
Afbeelding
Ouderen nemen soms met te weinig genoegen, CDA en PG&R vragen wat gemeente daaraan gaat doen Financieel 4 jul, 12:53
Afbeelding
Wielerbaan De Spartaan geopend, veel landelijke belangstelling voor Jeugdmeerdaagse Sport 4 jul, 11:04
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
Fietsers op weg naar Polakweg in Rijswijk van A4 geplukt door politie Algemeen 4 jul, 10:00
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:38
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:04
Afbeelding
Action op nieuwe locatie in Bogaard dit weekend al druk bezocht Algemeen 3 jul, 12:02
Afbeelding
Camper of vrachtwagen leren besturen? Dit is anders bij het CBR sinds 1 juli Algemeen 3 jul, 07:30
Afbeelding
Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel Cultuur 2 jul, 21:05
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Politie 2 jul, 13:03
Afbeelding
‘Het is mijn keuze om liefde te blijven geven’ - het talent van Rijswijker ‘Pater’ Daniël Cultuur 2 jul, 12:23
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Politie 2 jul, 11:03
Afbeelding
Moeders basisschool de Akker organiseren alternatief voor Avondvierdaagse Cultuur 2 jul, 07:11