75% van de Leeuwendaalbewoners die hun stem uitbrachten, stemde op dit nostalgische type lantaarn.
75% van de Leeuwendaalbewoners die hun stem uitbrachten, stemde op dit nostalgische type lantaarn. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Voor dit type straatlantaarn kozen de bewoners van Leeuwendaal massaal

Algemeen

Klassieke wijk, klassieke armatuur. Bij de noodzakelijke vervanging van straatverlichting in de wijk Leeuwendaal in Rijswijk kozen bewoners massaal voor de OGR-armatuur van Lightronics. OGR combineert een nostalgische uitstraling met de voordelen van moderne LED-lichttechniek. De OGR-armaturen zijn tevens voorzien van de nieuwste innovatie van Lightronics: een opticaschaal die lichthinder voorkomt.

“Leeuwendaal is een van de oudste wijken van Rijswijk”, zegt Armand van de Laar, wethouder Openbare ruimte. “De wijk is ontstaan in de periode 1900-1930 en wordt gekenmerkt door smalle straten met oude bomen en bestrating met klinkers en tegels. De verlichting in deze wijk was aan vervanging toe. De armaturen waren 20 jaar oud en economisch afgeschreven en ook het kabelnetwerk moest worden vernieuwd. Met het betrekken van bewoners en de vervanging van de straatverlichting boekt de gemeente mooie resultaten op verlichtingsgebied, waarvan het meest in het oog springend de drastische daling van het aantal meldingen over storingen.”

OGR wint bewonersverkiezing

Bij de keuze voor de nieuwe armaturen was er een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners van Leeuwendaal. “We hebben als gemeente een voorselectie gemaakt van vijf armaturen”, zegt Van de Laar. “Allemaal armaturen met een nostalgische uitstraling, passend bij de wijk.” Inwoners van Leeuwendaal konden vervolgens zelf aangeven welk armatuur hun voorkeur had. 1139 mensen brachten hun stem uit en over de winnaar bestond geen enkele twijfel: de OGR van Lightronics kreeg 75% van de stemmen. 


Klassieke uitstraling

In totaal zijn er in Leeuwendaal 165 armaturen vervangen. De OGR is geïnstalleerd op bestaande lichtmasten, die al een klassieke uitstraling hadden. De OGR-armaturen zijn toegepast op vier meter masten en zijn gezichtsbepalend voor het straatbeeld. De combinatie van een klassiek armatuur met een klassieke lichtmast past bij de uitstraling van de wijk.

Energie besparen met LED en dimregime

Naast een uitstraling die past bij de wijk, levert de overstap naar nieuwe armaturen ook een besparing op. De armaturen zijn voorzien van energiezuinige LED’s die het energieverbruik tot 50% verlagen in vergelijking met de vervangen verlichting. Daarnaast is een dimregime toegepast, waarmee de verlichting ‘s avonds en ’s nachts dimt voor aanvullende besparing. Ook straalt de verlichting dankzij de zogenaamde opticaschaal met name richting de straat en wordt lichthinder voor de bewoners voorkomen.

Afbeelding
Afbeelding
Is dit Rijswijkse gebouw het mooiste gebouw van de regio? Algemeen 16 aug, 09:01
Afbeelding
Oudste vereniging van Rijswijk breidt uit Verenigingen 16 aug, 06:45
Afbeelding
Roekeloze bestuurder veroordeeld die in Rijswijk 90 reed waar je 50 mag Algemeen 15 aug, 20:11
Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37