Ook in Rijswijk kan woningwaardesysteem middenhuur verbeteren

Algemeen
Buurmannen Arie, Jan en Aad (niet op foto) voelen zich als middenhuurders 'aangeschoten wild'.
Buurmannen Arie, Jan en Aad (niet op foto) voelen zich als middenhuurders 'aangeschoten wild'. (Foto: GR)

Vanaf 2024 gaat het woningwaardesysteem voor middenhuur in Nederland in. En vanaf 2030 komt er een verhuurverbod voor slecht geïsoleerde woningen. Deze twee nieuwe beleidsregels zullen veel betekenen voor Rijswijkers als Arie, Jan en Aad, die zich jarenlang benadeeld hebben gevoeld als middenhuurder.

Het woningwaardesysteem wordt ook wel het ‘puntenstelsel’ genoemd, en geldt nu al voor sociale huurwoningen. Met dit systeem wordt de prijs van een huurwoning bepaald door de kwaliteit. Dingen die meetellen zijn bijvoorbeeld de woningoppervlakte, de aanwezigheid van een buitenruimte, de breedte van het aanrecht en de WOZ-waarde. Ook het energielabel en renovatiepunten bepalen deels de prijs.

Buurmannen Arie, Jan en Aad waren de afgelopen jaren niet tevreden over hun woning, waarvan de huurprijs tussen de 1000 en 1250 euro ligt. Van een puntenstelsel voor de vrije sector is momenteel nog geen sprake. Dat hun woning deels enkelglas bevat, en het in de winter steenkoud wordt - “Je moet in huis met een jas en sjaal aan zitten. De buurvrouw stookt zich ongans, maar er valt niet tegenop te stoken” -, doet er voor de prijs dus niet toe. 

In huis met sjaal en jas aan

En zo waren er meer mankementen in hun woningen waar de beheerder niets aan deed. Arie Berg: “Aads keuken zit er al meer dan 18 jaar in. Een van zijn gaspitten is kapot, de vlammen komen eruit.” Tot overmaat van ramp is ook de afzuiging in een deel van het gebouw kapot. 

Zonder regulering in de vrije huursector voelen de mannen zich naar eigen zeggen “aangeschoten wild”: “Je hebt totaal geen rechten als middenhuurder.” Bij hun rechtsbijstandsverzekering hoeven ze niet aan te kloppen. Zodra blijkt dat het om vrije huur gaat, kan die niets voor hen betekenen. Dat verandert dus vanaf 2024.

Inhaalslag

Lucas Beheer B.V. is verantwoordelijk voor de staat van de woningen in het flatgebouw. Navraag door Groot Rijswijk wijst uit dat er nog meer goed nieuws op komst is voor Arie en zijn buurmannen: sinds kort hebben de eigenaren een nieuwe bestuurder aangetrokken, Frans Kwantes. 

Een enorme inhaalslag qua professionalisering

Kwantes: “Het onderhoud van deze woningen aan de Generaal Spoorlaan loopt inderdaad achter. In oktober 2021 is er een nieuw bestuur gekomen en iets veranderd, waardoor de eigenaren de woningen nu wél kunnen verbeteren. Lucas Beheer B.V. maakt nu een enorme inhaalslag door qua professionalisering, en in technisch onderhoud. We gaan starten met onderzoek naar bouwkundige verbetering van de gebouwen - en van onze service.”

De huurders weten dit nog niet, maar als de opdrachten verstrekt zijn worden zij binnen enkele weken op de hoogte gebracht van het geplande onderzoek. “We willen goed voor de gebouwen zorgen.”

Er is dus verbetering op komst voor Arie, Jan en Aad. In hun geval dankzij de nieuwe bestuurder van Lucas Beheer B.V. Voor middenhuurders die dit geluk niet hebben, is er hoop op verbetering dankzij de landelijke veranderingen in het middenhuurbeleid.

Kritiek op het woningwaardesysteem is er overigens ook. Hein Wegdam, hoofd van de vastgoedfinancieringstak van ING, gaf onlangs in NRC het ongewenste neveneffect aan dat beleggers hun woningen zullen verkopen als die minder opleveren, omdat ze er dan verlies op gaan lijden. Dat betekent minder huurwoningen.

Een bijwerking zou minder huurwoningen kunnen zijn

Een andere ‘bijwerking’ zou kunnen zijn dat woningen worden samengevoegd om meer punten toebedeeld te krijgen in het woningwaarderingsstelsel - en ook dan zijn er minder huurwoningen, in plaats van meer. Terwijl het juist de bedoeling is het woningtekort op te lossen.

Reageren? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.

Het appartementencomplex van Arie, Jan en Aad aan de Generaal Spoorlaan.