6 tips om inbrekers geen kans te geven tijdens je zomervakantie

Algemeen
Ruim niet perfect op, luidt een van de anti-inbraaktips.
Ruim niet perfect op, luidt een van de anti-inbraaktips. (Foto: Pixabay)

Tijdens de zomervakantie ziet de politie een toename van inbraken in woningen, schuurtjes, garages en boxen. Daarom benadrukt de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) hoe belangrijk het is om je huis goed te beveiligen. Zij geven zes tips om inbrekers geen kans te geven. 

1) Inbraakmislukt.nl.

Op de website www.inbraakmislukt.nl kun je je voordeur, achterdeur en ramen checken via ‘Hoe beveilig ik beter’? Als daaruit blijkt dat je het beste je oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging, plaats dan dat nieuwe beslag op bijvoorbeeld de achterdeur of keukenramen voordat je vertrekt.

2) Verlichting 

Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.

3) Gordijnen dicht 

Doe je je jaloezieën of gordijnen van de woonkamer vaak helemaal dicht bij het slapengaan? Verander die routine dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. 

4) Ruim niet perfect op

Ruim je woonkamer en keuken niet perfect netjes op. Laat bijvoorbeeld een kopje op tafel staan. Een krant of open boek of wat kinderspeelgoed op de grond wekken de indruk dat er mensen thuis zijn.

5) Oogje in het zeil 

Vraag (een van) je buren een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de plantjes water te geven, maar ook bijvoorbeeld om de post uit het zicht te halen. Zo ziet de inbreker in ieder geval geen stapels post liggen. Ook kun je (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus plakken om overtollige reclamepost te voorkomen. 

6) Social media 

Tot slot: vermeld niet op social media of op je antwoordapparaat dat je op vakantie bent. Op die manier kunnen inbrekers er makkelijk achter komen dat én hoe lang je niet thuis bent.