Wie vanaf eind deze zomer twee keer zakt voor zijn of haar rijexamen, moet minstens 15 weken wachten op een herkansing.
Wie vanaf eind deze zomer twee keer zakt voor zijn of haar rijexamen, moet minstens 15 weken wachten op een herkansing. (Foto: Pixabay)

Wat houdt de nieuwe ‘zwarte lijst’ van het CBR in?

Algemeen

Onlangs werd bekend dat het CBR leerlingen die twee keer zakken voor hun rij-examen, voortaan op een ‘zwarte lijst’ zet. Deze maatregel gaat vanaf de zomer in. Waarom is dat en wat houdt de zwarte lijst precies in?

Het CBR worstelt al een tijdje met de effecten van de coronapandemie. Door de coronamaatregelen is het CBR vijf maanden noodgedwongen gesloten geweest. Hierdoor gingen er 300.000 praktijkexamens niet door. De effecten hiervan merkt het CBR nog steeds aan de reserveringstermijnen voor het praktijkexamen voor de auto en motor, die veel langer zijn dan normaal. 

Wachttijd verviervoudigd

In oktober 2021 lag de wachttijd nog op 6 à 7 weken. In maart was dit verdubbeld naar 14. Momenteel ligt de wachttijd in Rijswijk nu zelfs op 25 weken. Dat is even lang als in Amsterdam, langer dan in Breda (18 weken), en veel langer dan in Venlo (8 weken).

Andere manieren

Na de lockdowns probeerde het CBR de reserveringstermijnen op verschillende manieren beheersbaar te houden. Het aantal examenplekken door overwerk werd verhoogd. Gepensioneerden werden ingezet en er werden extra examinatoren aangetrokken. Dat laatste bleek steeds lastiger, in de huidige krappe arbeidsmarkt. Ook waren er steeds meer collega’s niet inzetbaar door de (gevolgen van) covid.

Paardenmiddel

Zo kwam het CBR tot het ‘paardenmiddel’, zoals de maatregel door sommigen wordt aangeduid, van de zwarte lijst. Alternatieve maatregelen, zoals het verhogen van de leeftijd van 17 naar 18 jaar, werd door velen niet wenselijk gevonden. 

Vanaf eind deze zomer gaat de maatregel in.

Extra wachttijd

Wat de zwarte lijst inhoudt? Kandidaten die twee keer gezakt zijn voor hun rijexamen, moeten langer wachten op hun derde of volgende kans. Minstens 15 weken. Het CBR legt uit: “Zo krijgen ze meer voorbereidingstijd. Dat ondersteunt de wens van alle partijen dat jongeren kiezen voor een goede rijopleiding met voldoende lessen en een zorgvuldige voorbereiding. Bij een goede examenvoorbereiding slagen meer kandidaten in één keer, en zijn er dus minder examenplekken nodig voor herexamens. Nu slaagt iets meer dan de helft van de kandidaten voor het autopraktijkexamen.”

Afbeelding
Ouderen nemen soms met te weinig genoegen, CDA en PG&R vragen wat gemeente daaraan gaat doen Financieel 4 jul, 12:53
Afbeelding
Wielerbaan De Spartaan geopend, veel landelijke belangstelling voor Jeugdmeerdaagse Sport 4 jul, 11:04
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
Fietsers op weg naar Polakweg in Rijswijk van A4 geplukt door politie Algemeen 4 jul, 10:00
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:38
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:04
Afbeelding
Action op nieuwe locatie in Bogaard dit weekend al druk bezocht Algemeen 3 jul, 12:02
Afbeelding
Camper of vrachtwagen leren besturen? Dit is anders bij het CBR sinds 1 juli Algemeen 3 jul, 07:30
Afbeelding
Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel Cultuur 2 jul, 21:05
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Politie 2 jul, 13:03
Afbeelding
‘Het is mijn keuze om liefde te blijven geven’ - het talent van Rijswijker ‘Pater’ Daniël Cultuur 2 jul, 12:23
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Politie 2 jul, 11:03
Afbeelding
Moeders basisschool de Akker organiseren alternatief voor Avondvierdaagse Cultuur 2 jul, 07:11