Spectaculaire start voor Varend Corso Westland 2022

Algemeen
De opening van het Varend Corso op 23 juni.
De opening van het Varend Corso op 23 juni. (Foto: Arnaud Roelofsz )

Het kon niet passender bij het thema van dit jaar: Finally Showtime. Na twee coronajaren stonden de deelnemers, de schippers, vrijwilligers en organisatie donderdag 23 juni te trappelen om weer met het corso op pad te gaan. Een stralende zon, heerlijke muziek, dans en natuurlijk wonderschone corsoboten, maakten het Varend Corso Westland op de eerste dag al direct een succes.

Voorzitter Rob Baan zegt daarover terugblikkend: “In één woord: overweldigend. Als ik keek naar de koppies aan de waterkant, dan zag ik beleving, blijdschap. Iedereen was aan het genieten. Het was echt een geschenk al die mensen aan de waterkant.”

Echt een geschenk, al die mensen aan de waterkant 

Door de nieuwe opzet van het corso werden voor het eerst al op donderdagavond de eerste prijzen uitgereikt: de juryprijzen voor de commerciële en niet-commerciële deelnemers werden onder luid applaus overhandigd. Bij de commerciële deelnemers won Gezamenlijke Aardwarmte Projecten Westland, met hun boot getiteld Aardwarmte. De boot Zomer Carnaval van Certhon en Van der Valk Systemen met Elvis Presley volgden op de tweede en de derde plaats.


Winnaar van de commerciële prijs, met de titel ‘Aardwarmte’. - Arnaud Roelofsz

Encanto

Bij de niet-commerciële deelnemers ging de kern Honselersdijk er met de winst vandoor met hun boot ‘Encanto’. Nummer twee werd de ‘Magic’-corsoboot van De Lier en Kwintsheul met ‘Muziek verbindt ons’ mocht de prijs voor de derde plaats in ontvangst nemen. 


Winnaar van de niet-commerciële prijs, met de titel ‘Encanto’, vol verwijzingen naar de gelijknamige Disneyfilm. - Arnaud Roelofsz

Kindercorso

Ook voor het Kindercorso werden de prijswinnaars donderdag al bekendgemaakt. In de categorie tot 11 jaar is dat de Lion Kids geworden met hun boot de Lion King en in de categorie tot 16 jaar wonnen de Showgirls met de Rapunzel-boot.

Andere prijzen

De deelnemers hebben de komende drie dagen nog veel om voor te strijden. Op zondag worden nog de prijzen uitgereikt voor de scholencompetitie The Blooming Battle, de Johan Huisman-bindersprijs, de innovatieprijs, de figuratieprijs en de felbegeerde Tuinderij publieksprijs.

Vier routes

Het Varend Corso Westland trekt dit jaar voor het eerst al in juni door wateren van Westland en omstreken. Ook de opzet is nieuw: in plaats van drie worden er nu vier verschillende routes gevaren en wordt ook Den Haag voor het eerst binnen gevaren. Tijdens eerdere edities trok het Varend Corso Westland tot wel een half  miljoen toeschouwers naar de waterkant. 

Zondag 26 juni trekt de botenstoet door Rijswijk. Kijk hier voor de routes.