Hotels in Rijswijk: samenwerken met culturele instellingen voor meer toeristen

Algemeen
De hotels willen in de Stichting Hoteloverleg Rijswijk samenwerken met cultuurinstellingen en het MKB om bezoekers aan Rijswijk te binden en hen langer in de stad te houden.
De hotels willen in de Stichting Hoteloverleg Rijswijk samenwerken met cultuurinstellingen en het MKB om bezoekers aan Rijswijk te binden en hen langer in de stad te houden. (Foto: Fred Leeflang)

Vertegenwoordigers van hotels in Rijswijk hebben een intentieovereenkomst getekend. De hotels willen in de Stichting Hoteloverleg Rijswijk samenwerken met cultuurinstellingen en het MKB om bezoekers aan Rijswijk te binden en hen langer in de stad te houden.

Directe aanleiding voor deze overeenkomst waren de gevolgen van de corona-pandemie voor met name het hotelwezen en de culturele instellingen. Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin legt uit: “Corona had en heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de horeca. Op dit moment hebben we nog geen gasten uit China en ook het Octrooibureau doet nog rustig aan met reizen, dus vonden we als hotelondernemers dat we wat moesten doen. Gelukkig was de gemeente ook direct enthousiast.”  

Bezoekers hier houden

Er was al een informeel hoteloverleg in Rijswijk en dat wordt door de oprichting van Stichting Hoteloverleg Rijswijk nu geformaliseerd. De stichting zal de samenwerking zoeken met cultuur en het MKB. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de intentieovereenkomst getekend en werden direct mogelijke samenwerkingen besproken. “Het idee is dat we bezoekers willen laten kiezen voor Rijswijk en ze een nachtje langer hier houden, door actief arrangementen aan te bieden in samenwerking met bijvoorbeeld de Schouwburg of het museum”, legt Van Zuiden uit.  

Arrangementen in samenwerking met bijvoorbeeld de Schouwburg of het museum

Veel bezoekers, maar ook inwoners, zijn onvoldoende op de hoogte van het moois dat Rijswijk te bieden heeft, vinden de betrokkenen. “Veel inwoners zijn nog nooit in ons museum geweest”, merkt Arnoud van Aalst, directeur van Museum Rijswijk op. “En wat denk je van de prachtige landgoederen die onze gemeente heeft? Heerlijk wandelen kun je daar. Ook de Schouwburg biedt een programma waarvoor velen speciaal naar Rijswijk komen. In samenwerking met de hotels moeten we zorgen voor een goede communicatie van wat er hier te doen is.” 

De hoteliers en cultureel managers zien daarom voldoende mogelijkheden tot samenwerking. Een groep zakenmensen kan in een hotel overnachten en dineren in Museum Rijswijk of er kan bij een theatervoorstelling een hotelovernachting aangeboden worden en vice versa.  

In hotel overnachten en dineren in Museum Rijswijk

De komende tijd moeten de plannen nog meer vorm krijgen. De initiatiefnemers zullen daarvoor vier keer per jaar bijeenkomen. In de toekomst zou het volgens de ondertekenaars raadzaam zijn om andere belangenverenigingen bij het overleg te betrekken, zoals de winkeliersverenigingen. Dat zal leiden tot een zo volledig mogelijk aanbod van alles dat Rijswijk te bieden heeft.