Dertig 'gangmakers' van het Lief & Leed-project kwamen woensdag 22 juni bijeen bij wijkcentrum Stervoorde.
Dertig 'gangmakers' van het Lief & Leed-project kwamen woensdag 22 juni bijeen bij wijkcentrum Stervoorde. (Foto: Robert Heijdemann)

Uitbreiding Lief en Leed Rijswijk naar meer wijken

Algemeen

Eenzaamheid is een groot probleem anno 2022. Het project ‘Lief en Leed’ zorgt in flats en straten voor beter onderling contact. 

“Enthousiaste bewoners, ‘gangmakers’ genaamd, van zo’n straat hebben een klein budget waarmee ze buren die dat nodig hebben een hart onder de riem kunnen steken” vertelt Karin. “Buren leren elkaar beter kennen”, vult collega Harley aan.


Chocolade-eitjes

De afgelopen tijd zijn veel leuke bewonersinitiatieven ontstaan zoals koffieochtenden, burenborrels, wandelen met een buur, en chocolade-eitjes voor alle bewoners. Ook RijswijkSchoon Zwerfafvalbrigade, diverse minibiebs en groenprojecten zijn georganiseerd in de straten. Door het hechtere contact is het makkelijker om hulp aan buren te vragen; bijvoorbeeld om even een boodschapje te doen.

Buren verbinden

Woensdagavond 22 juni kwamen ruim dertig gangmakers in wijkcentrum Stervoorde bijeen. Aan vijf tafels gingen huidige en nieuwe gangmakers met elkaar in gesprek. Zij wisselden successen uit en maakten kennis met elkaar. Gangmakers van het eerste uur gaven advies aan nieuwe gangmakers. Contactgegevens werden gedeeld om even bij een andere flat te gaan kijken. 


Helaas is er meer leed dan lief

Het bleek ontzettend belangrijk om elkaar weer te zien, face-to-face. “Ik krijg letterlijk een inkijkje in het leven van mijn buren. Lief en Leed verbindt de straat”, vinden An, Marjan, Cecile van flat Schaepzigt, gangmakers van het eerste uur. In de week voor Pasen brachten ze de bewoners kleurige viooltjes. Lief en Leed is een samenwerking met Rijswijk Wonen en Vidomes.

Speerpunt

Eenzaamheidsbestrijding is een speerpunt van het nieuwe college van wethouders. Zij ondersteunen Lief en Leed van harte. “Onlangs zijn we langs geweest bij bewoners die ziek zijn. Dat werd erg op prijs gesteld”, vertellen Elly en Shane van de Citerstraat. “Wij wonen met veel ouderen en helaas is er meer leed dan lief.”

Koffie in voortuin

De gangmakers zijn heel creatief. “Wij hebben een koffiebijeenkomst georganiseerd in onze voortuintjes met zelfgebakken appeltaart. Veel buren spraken elkaar hier voor het eerst. Met hulp van een bloemenman bracht we de Kerstkransen langs”. En, Ans en Lenie van de Tulpstraat hebben plannen genoeg.

Uitleenboekenkast

Gangmakers Peter en Bep wonen boven de Plus, in de flat aan de Minister Aalberselaan. “Wij hebben een uitleenboekenkast en legpuzzels. Met de Kerst overhandigden ze bewoners een banketstaaf met een leuke kaart. En nieuwe bewoners krijgen een bloemetje.” Zij vertellen dat bewoners elkaar eigenlijk niet kenden. “Door Lief en Leed zeggen ze elkaar gedag bij de lift!”


Succes

Het succes van Lief en Leed is dat het een laagdrempelig initiatief is van bewoners. “Buren hebben toch makkelijker toegang. Voor vreemden wordt niet open gedaan. Voor de gangmakers is de drempel minder hoog. Als ze met een bloemetje voor de deur staan, mogen ze binnenkomen.” Karin ziet dat het succes door bewoners in Rijswijk onderling wordt gedeeld. “We hebben al drie nieuwe straten die ook willen starten.”

Als ze met een bloemetje voor de deur staan, mogen ze binnenkomen

Zaterdag 24 september is het Burendag. Een pracht van een kans om samen met je buren een gezellige dag te organiseren. “Wij gaan drie informatiespreekuren houden op verschillende locaties om bewoners in Rijswijk informatie en advies te geven over Burendag en de subsidies die je hiervoor kan aanvragen”, vertelt Karin. Op donderdag 7 juli van 13.00-15.00 uur kunnen bewoners terecht in de huiskamer van de Nieuw Benedictusflat aan de Huis te Landelaan blok 414 F001. Op donderdag 14 juli vindt het spreekuur plaats in Studio Welzijn van 13.00-15.00 uur aan de Admiraal Helfrichsingel 51 en op donderdag 21 juli van 13.00-15.00 uur vindt het spreekuur plaats in wijkcentrum Stervoorde aan de  Dr. H.J. van Mooklaan 1. Heb je een idee voor Burendag en wil je advies of informatie, kom dan gewoon langs.

Lief en Leed breidt zich steeds verder uit in Rijswijk! Ben je geïnteresseerd om ook een geldkistje voor je straat aan te vragen? Bel dan een van de coördinatoren van Lief en Leed op voor meer informatie: Harley Willemse: 06-36435878, of Karin van Frankenhuyzen: 06-45474440.

Afbeelding
€ 663.000 voor renovatie station Rijswijk Algemeen 11 aug, 21:14
Afbeelding
Zorg je onbetaald voor iemand en woon je in Rijswijk? Dan kom je misschien in aanmerking voor een extraatje Algemeen 11 aug, 19:45
Afbeelding
15-jarige jongen zwaar mishandeld in Rijswijk: politie zoekt getuigen Politie 11 aug, 15:06
Afbeelding
Vervoersdienst Welzijn Rijswijk komt definitief niet meer terug Algemeen 11 aug, 14:25
Afbeelding
4 puppy’s gedumpt en opgevangen in Rijswijk: dierenpolitie onderzoekt de zaak Algemeen 11 aug, 11:48
Afbeelding
Makkelijk een hobbywebsite maken met Divi Partnerbijdrage 11 aug, 10:44
Afbeelding
Commissie adviseert alternatieven te onderzoeken voor warmteleiding Rijswijk-Leiden Algemeen 10 aug, 22:19
Afbeelding
Sionsfeest RijswijkBuiten 19 en 20 augustus: Westlandse tradities in een Rijswijkse sfeer Algemeen 10 aug, 16:12
Afbeelding
Neycko lanceert stijlvolle herencollectie van travel stof Partnerbijdrage 10 aug, 13:45
Afbeelding
Ondanks coronaperiode en personeelstekort houdt Rijswijkse horeca nog steeds hoofd boven water Algemeen 10 aug, 13:36
Afbeelding
Muziek in de Herenstraat: volgende week feestelijke opening Muziekschool Rijswijk Cultuur 10 aug, 07:30
Afbeelding
Minder mobiele ouderen tussen wal en schip in Rijswijk: dit wil CDA daaraan doen Politiek 9 aug, 17:50
Afbeelding
Rijswijks-Belang stelt vragen over niet doorgaan najaarskermis Politiek 9 aug, 15:35