Nagenieten van het Varend Corso 2022 in Rijswijk

Algemeen
De stoet van het Varend Corso 2022 trok op 26 juni over de Vliet in Rijswijk.
De stoet van het Varend Corso 2022 trok op 26 juni over de Vliet in Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

Voor het eerst duurde het Varend Corso dit jaar vier dagen in plaats van drie. Dat had alles te maken met de toevoeging van Den Haag aan de route. Ook voer er voor het eerst een boot mee van een nationaal tv-programma: De Grote Tuinverbouwing van Rob Verlinde en Ivo Putman (SBS6). Een derde verschil was de timing: in juni, in plaats van augustus. Dat de botenstoet door Rijswijk trok, was niet nieuw.

40 corsoboten

Zondag 26 juni passeerden de 40 versierde boten de Vliet. Langs het Jaagpad en de Nassaukade stond rond de klok van drie al publiek te wachten. Iedereen wilde een mooi plekje om van het theater op water te kunnen genieten. 



Naast de 40 corsoboten waren er ook ondersteunende boten, zoals van de pers. - RH


Lopend of per fiets

Sommige mensen brachten zelf stoeltjes of een deken mee; anderen namen genoegen met het gras als zitoppervlak. “Dit mogen ze elk jaar wel doen,” vindt Harry, die lopend is gekomen: hij woont in de Havenstraat, op korte afstand van de Vliet.
“Eigenlijk zouden de boten twee jaar geleden al door Den Haag zijn gevaren. Maar dat ging door corona niet door”, weet Ger, die met zijn vrouw op de fiets is gekomen.


De boot van De Grote Tuinverbouwing (SBS6). - RH


Sinds 16 december 2021 staat het Varend Corso op de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed. Daaraan herinnert deze boot. - RH

Traditie

Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij deelnemers met boten over het water varen die versierd zijn met bloemen, planten, fruit en groente. Je zou denken dat het hier een heel oude traditie betreft, maar niets is minder waar. Het eerste Corso was in 1998 en elk jaar is er een ander thema. Dit jaar was het thema ‘Finally showtime!’


Een corsoboot uit Kwintsheul, met de titel ‘Muziek verbindt ons’.  - RH


Elvis Presley kwam weer even tot leven op corsoboot 9 van Alice Oosterboer Keitje Bloemstylist & Jeffrey Schulte GrowingArt. - RH


Een ode aan de kleurrijke Disneyfilm Encanto (2021), met allerlei elementen uit de film, zoals de magische kaars voorop, de mysterieuze Bruno en de mooie Isabella. - RH

Echt een show

En het werd ook echt een show. Van de 60 boten haalden 59 het einde van de dag. 40 daarvan waren corsoboten. Daarnaast voeren er flyerboten, reclameboten en technische ondersteuning mee in de stoet. Het thema van dit jaar liet veel ruimte voor creativiteit: van Elvis Presley tot Zwemmen in Bacardi Lemon, van Disney’s The Lion King tot Encanto en van Romeins Vermaak tot een speciale TikTok-boot: iedere boot was een kleurrijke wereld op zich. De boten met mooie danseressen en dansers moedigden aan tot meebewegen. Zo konden de toeschouwers op de oever ruim een uur genieten van al het harde werk dat het vormgeven van de corsoboten ongetwijfeld heeft gekost.


Yuverta MBO Aalsmeer deed mee aan de Blooming Battle - als concurrent van Rijswijk - met ‘Pretty Pink’. - RH


MBO Westland nam deel aan The Blooming Battle met ‘Formule Max’. - RH

Rijswijkse corsoboten

Ook Rijswijk droeg een steentje bij. Yuverta MBO Rijswijk deed mee aan The Blooming Battle, met twee boten, onder de titel ‘Eurovision Sweden’ en ‘Zwemmen in Bacardi Lemon’. Het was onderdeel van de studies van deze leerlingen om een corsowaardige boot te creëren. Hiermee ging Rijswijk de strijd aan met Yuverta MBO Aalsmeer, Lentiz MBO Westland en Scalda Groen College uit Goes. De winnaar wordt vandaag bekendgemaakt.


Een van de twee corsoboten versierd door leerlingen van het Yuverta MBO Rijswijk: ‘Eurovision Sweden’. - DvE


Er voeren ook muziekboten mee, zoals nummer 26. - RH


Boot 31: Rijk Zwaan - Vliegfeest. - RH


Koor4Fun voer mee onder de titel ‘Ster-Allures’. - RH


Soms moest de lange mast van de corsoboot ‘Royal FloraHolland’ omlaag om onder een brug of boom door te kunnen. - RH


Even lekker vissen terwijl boot 38, ‘The Greatest Show’ uit Naaldwijk voorbij vaart. - RH


‘Jan en Alleman’ (boot 36) waren er ook bij.  - RH


De afsluitende corsoboot van de stoet: ‘Zomer Carnaval’. - RH