Bijna 1000% meer uitnodigingskaarten verstuurd; in Zuid-Holland minste aantal feestjes

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Kaartje2Go)

Nederland stuurt weer massaal uitnodigingskaarten voor feestjes. In het eerste kwartaal van 2022 is er een stijging van maar liefst 968 procent te zien ten opzichte van diezelfde periode in 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go, de grootste kaartenwebshop van Nederland. 

Naast de klassieke verjaardagsfeesten, schieten ook nieuwe feestjes met een bourgondisch thema, zoals etentjes, high tea’s, borrels en tuinfeesten als paddenstoelen uit de grond.

Zuid-Holland 

Van heel Nederland worden in Zuid-Holland het minste aantal feestjes georganiseerd (waarvoor mensen uitnodigingskaarten bestellen via Kaartje2Go, red.). Maar áls Zuid-Hollanders een feestje geven, nodigen ze wel een flinke groep vrienden en familie uit: gemiddeld 21 gasten. Vooral Hagenezen houden van gezelligheid, want in de hofstad worden gemiddeld maar liefst 26 dierbaren uitgenodigd. Daarmee staat Den Haag op de derde plek van provinciehoofdsteden met de grootste feestjes. Daarnaast zijn Zuid-Hollanders dol op feestjes met een bourgondisch thema. Borrels, barbecues en tuinfeesten zijn het meest populair in Zuid-Holland.

Zeeland 

In Middelburg worden per feestje gemiddeld 15 dierbaren uitgenodigd. Daarmee vieren inwoners van Middelburg vergeleken met andere provinciehoofdsteden de kleinste feestjes. Maar als het om eten en drinken gaat, zijn Zeeuwen juist de grootste levensgenieters van het land. In Zeeland worden namelijk de meeste feestjes met bourgondisch thema georganiseerd. Ten opzichte van de andere provincies zijn Zeeuwen groot fan van barbecues en tuinfeesten. Maar liefst 44% van alle uitnodigingen met bourgondisch thema is namelijk bedoeld voor een bruisend buitenfeest. Niet zo gek, want Zeeland heeft gemiddeld de meeste zonuren van heel Nederland.

Utrecht

Als het om feestvieren gaat zijn Utrechters dol op gezellig tafelen met dierbaren. Etentjes zijn in Utrecht namelijk populairder dan barbecues en tuinfeesten. Bij de meeste andere provincies in Nederland is dat andersom. De provincie Utrecht telt trouwens de meeste vegetariërs van Nederland. Grote kans dus dat zij hun vingers aflikken bij gegrilde aubergine op de barbecue. Daarnaast zijn inwoners van Utrecht echte zoetekauwen, want high tea’s zijn in Utrecht razend populair ten opzichte van andere provincies. Uitnodigingen voor borrels worden in Utrecht juist het minst vaak verstuurd.

Noord-Holland

Inwoners van Noord-Holland versturen voor feestjes met een bourgondisch thema gemiddeld 16 uitnodigingen. In Haarlem ligt dat aantal opvallend lager, met 11 gasten per etentje, barbecue of borrel. Haarlemmers lijken dus selectiever te zijn bij het samenstellen van de gastenlijst. Als het gaat om feestjes met een bourgondisch thema zijn Noord-Hollanders het meest dol op barbecues en tuinfeestjes. Maar ook borrels en etentjes zijn populair in Noord-Holland. Vooral in Haarlem wordt de barbecue graag aangestoken. Maar liefst 56% van alle bourgondische uitnodigingen die daar verstuurd worden is voor een gezellig buitenfeestje.

Benieuwd waar er in jouw provincie veel feestjes worden gevierd? De volledige onderzoeksresultaten vind je hier: https://www.kaartje2go.nl/uitnodigingen/onderzoek-2022.