Terwijl Den Haag aan het werk gaat, heeft Rijswijks-Belang raadslid Marc Weterings een gesprek met Rijswijkse huisartsen.
Terwijl Den Haag aan het werk gaat, heeft Rijswijks-Belang raadslid Marc Weterings een gesprek met Rijswijkse huisartsen. (Foto: Robert Heijdemann)

Spreekuur in een container: huisartsentekort dreigt ook in Rijswijk

Algemeen

Op donderdagochtend 30 juni hielden huisartsen uit de regio op het Spuiplein in Den Haag een inloopconsult voor gemeenteraadsleden van Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar. Met hen gingen ze in gesprek over de toekomst van de huisartsenzorg.

Rijswijk heeft veel thuiswonende ouderen die extra aandacht vragen van de huisarts. Daarnaast komen er de komende jaren 20.000 inwoners bij, die allemaal een huisarts nodig hebben. “Als de gemeente nu niet de regie op zich neemt, hebben we straks een gigantisch probleem in Rijswijk”, aldus raadslid Marc Weterings (RB) in gesprek met Rijswijkse huisartsen.

Verontrustende situatie

Rijswijks raadslid Marc Weterings is al voor achten aanwezig en treft direct twee huisartsen, een uit oud en een uit nieuw Rijswijk. “Wij lopen op tegen problemen die wij zelf niet kunnen oplossen. Zo is er een dringende behoefte aan grotere praktijkruimtes. Wij moeten groeien om aan de zorgvraag te voldoen. Alleen, er is een nijpend gebrek aan betaalbare locaties. Eén collega heeft zelfs een tijd in een container spreekuur gehouden”.

Eén collega heeft zelfs een tijd in een container spreekuur gehouden

In het gesprek vertelt Marc Weterings, dat hij al anderhalf jaar geleden tegen dit probleem aanliep. “Voor mijn vader die in Rijswijk kwam wonen, zocht ik een huisarts. Dat was niet makkelijk. In de buurt had niemand plaats, en buiten het postcodegebied neemt een huisarts je niet op omdat een langere afstand teveel tijd kost bij huisbezoeken.”

Probleem over 5 jaar

Als raadslid stelde hij hierover vragen aan het college. Dat ontkende het probleem. Na doorvragen gaf zij schriftelijk aan wel over vijf jaar een tekort te verwachten. Marc: “Niet gek, want op verschillende plaatsen komen er grote aantallen nieuwe bewoners bij. Bij de Bogaard, het Havengebied en natuurlijk Rijswijk Buiten. Zo’n 20.000. Dat zijn dus - volgens de landelijke normen - 10 huisartsen. Los nog van het ondersteunende personeel. En de benodigde praktijkruimten.”

Belang huisartsen

Huisartsen hebben belangrijke rol in de wijken. Zij hebben een centrale rol. Doordat er steeds meer taken bij huisartsen komen te liggen, worden de teams binnen de praktijk steeds groter. Hiervoor zal gezocht moeten worden naar praktijkruimte-uitbreiding bij de huidige praktijken of naar een nieuwe locatie in een groeikern. Dat is vaak lastig en duur.

Leefbaarheid wijk

“De bereikbaarheid van de huisartsenzorg dichtbij de patiënt is essentieel voor de leefbaarheid van de wijk Het is van belang dat er ook voldoende ruimte is voor eerstelijnszorg”, vullen de huisartsen aan. “Ook zien we dat ouderen langer thuis blijven wonen. Negentig- en honderdjarigen zijn geen uitzondering meer. En die hebben meer dan één kwaaltje. Belangrijk dat daar huisartsenzorg voor aanwezig is.” 

Vestigingsplan

“Bij de bouw van een nieuwbouwwijk of wooncomplexen in een bestaande wijk moet van tevoren inzichtelijk worden maken welke randvoorwaarden er nodig zijn voor een juiste huisartsenzorg. Een woning, scholen, winkels maar ook de eerstelijnszorg zoals de huisarts, apotheek, fysiotherapeut,” betoogt Marc. “En dat al in overleg tussen de gemeenten, de zorgverzekeraars en de huisartsen. En liefst ook in overleg binnen Haaglanden. We moeten nu al kijken in welke wijken een tekort gaat optreden en plan voor maken. Voor het te laat is en de meest kwetsbaren in de problemen komen.”

Acties

Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. Met verschillende acties, zoals die van vanochtend en de manifestatie die vrijdag 1 juli plaatsvindt op het Malieveld in Den Haag, wordt om aandacht gevraagd voor de toenemende druk op de huisartsenzorg.

Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37
Afbeelding
Zó is de verdeling rijtjeshuizen en appartementen in Rijswijk Algemeen 13 aug, 08:21
Afbeelding
Twee opzittenden GO-scooter gewond na valpartij Vlietweg Schipluiden Algemeen 13 aug, 06:33
Afbeelding
Samen fotograferen bij Fotoclub F70 Cultuur 12 aug, 13:16