Tweede Hely Hub met duurzame deelmobiliteit in Parkrijk geopend

Algemeen
Bij de Hely Hub kunnen bewoners van Parkrijk één elektrische deelauto, één bakfiets en één verhuisbus met elkaar delen.
Bij de Hely Hub kunnen bewoners van Parkrijk één elektrische deelauto, één bakfiets en één verhuisbus met elkaar delen. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Op woensdag 29 juni heeft wethouder Armand van de Laar (RijswijkBuiten en Mobiliteit) het tweede deelmobiliteitspunt ter hoogte van de Kamgrasstraat in Parkrijk feestelijk geopend. De deelmobiliteitspunten worden aangelegd als onderdeel van de duurzame woonbuurt Parkrijk in RijswijkBuiten. Bewoners kunnen voertuigen met elkaar delen.

Op dit tweede deelmobiliteitspunt, een zogenaamde Hely Hub, zijn één elektrische deelauto, één bakfiets en één verhuisbus te vinden. Bewoners van Parkrijk kunnen die gebruiken als duurzaam alternatief voor de (tweede) auto.

Proefrit

Ter gelegenheid van de opening van de eerste twee Hely Hubs in Parkrijk organiseerde deelvervoerder Hely afgelopen woensdag een informatiepunt bij de tweede Hely Hub ter hoogte van de Kamgrasstraat. Onder het genot van een kop koffie (to go) konden bewoners van Parkrijk vragen stellen over het gebruik van de deelmobiliteit van Hely, een kijkje in de voertuigen nemen en een proefrit maken. 

Hely-app

Om gebruik te kunnen maken van de deelmobiliteit melden bewoners van Parkrijk zich aan via www.hely.com/parkrijk. Via de Hely-app kunnen bewoners de voertuigen reserveren, openen en sluiten. Na gebruik plaatst men de voertuigen altijd weer terug op de Hely Hub.

8 tot 10 mobiliteitshubs

De komende drie jaar opent mobiliteitsaanbieder Hely de komende jaren zo’n 8 tot 11 mobiliteitshubs in Parkrijk. Met de opening van de tweede Hely Hub zijn er op dit moment twee elektrische deelauto’s, vier elektrische deelfietsen en twee elektrische deelbakfietsen te vinden. 

Bezoekje bouwmarkt

Daarnaast staat er ook een verhuisbus van Hely in Parkrijk. Bewoners kunnen de verhuisbus van Hely huren voor bezoekjes aan de bouwmarkt of om spullen te verhuizen. De bus wisselt regelmatig van locatie zodat deze in de buurt van pas opgeleverde projecten staat. Binnenkort wordt de verhuisbus verplaatst naar de Dagpauwoogstraat, waar onlangs de woningen in De Lanen fase 2 zijn opgeleverd.

Midden in de wijk

Wethouder Van de Laar: “In RijswijkBuiten bouwt de gemeente aan de duurzaamste wijk van Nederland. Om duurzaam te zijn, vergt het van ons dat we bewust omgaan met de schaarse beschikbare ruimte. Naast energiezuinige woningen, voorzieningen en een groene, waterrijke inrichting van de openbare ruimte, helpt het slim beschikbaar stellen van duurzame vervoersalternatieven daarbij. Bij de inrichting van Parkrijk is daarmee vanaf het begin rekening gehouden. Het mooie aan dit mobiliteitspunt van Hely is dat het midden in de wijk staat. Het is nu dus nog makkelijker voor de bewoners om te kiezen voor duurzaam vervoer.”

Minder auto’s

Zo is er in het nieuwe deel van Parkrijk minder ruimte voor autoverkeer, per woning wordt er in de buurt 1,3 parkeerplaatsen aangelegd (waarvan 0,3 voor bezoekersparkeren). Hierdoor ontstaat een leefbare buurt, met minder auto’s in de wijk en meer ruimte voor voetgangers en fietsers in de autoluwe straten. Als alternatief voor de (tweede) auto kunnen bewoners gebruik maken van duurzame (elektrische) deelauto’s en (bak)fietsen van Hely. Bovendien wordt het openbaar vervoer van én naar RijswijkBuiten in de toekomst uitgebreid, waardoor de bereikbaarheid van de wijk via het openbaar vervoer verbetert.