Camper of vrachtwagen leren besturen? Dit is anders bij het CBR sinds 1 juli

Algemeen
Per 1 juli zijn de theorie-examens bij het CBR voor rijbewijs C en C1 compleet veranderd.
Per 1 juli zijn de theorie-examens bij het CBR voor rijbewijs C en C1 compleet veranderd. (Foto: PR)

Voor mensen die een camper of vrachtwagen willen leren besturen, zijn er per 1 juli nieuwe theorie-examens ingevoerd bij het CBR. De examens zijn zowel voor rijbewijs C1 (met code 95) als rijbewijs C (met code 95) inhoudelijk volledig herzien.

Rijbewijs C1 heb je nodig als je een camper of vrachtwagen die tussen de 3500 en 7500 kg weegt wilt besturen. Rijbewijs C is voor zwaardere vrachtwagens. Code 95 houdt in dat je het rijbewijs gebruikt voor je werk. 

Ook praktijkexamens

Een groot verschil is dat er voor rijbewijs C1 en C nog maar één theorie-examen nodig is. In de oude stijl waren dat er twee. Voor chauffeurs die het rijbewijs voor hun werk gaan gebruiken, zijn er nog steeds drie theorie-examens. Maar anders zijn deze wel. 

Betere aansluiting praktijk

Alle theorie-examens zijn volledig herzien. Volgens het CBR zijn de nieuwe examens inhoudelijk meer gericht op wat de leerlingen uiteindelijk met het rijbewijs willen doen. Zo verschilt het examen voor iemand die met een camper op vakantie wil kunnen, van het examen van een toekomstig vrachtwagenchauffeur.

Overgangsregeling

Tot 1 september 2022 mogen leerlingen bij het CBR er nog voor kiezen de examens in de ‘oude stijl’ (van vóór 1 juli) te maken. Voor leerlingen die al een theorie-examen hebben gehaald in de oude stijl, geldt dat die voorlopig geldig blijft. “U kunt uw examentraject afronden zonder dat er oude examens verloren gaan”, verzekert het CBR.

Wie al bezig zijn met het rijbewijs C1 of C, kunnen hier zien welke theorie-examens zij nog moeten doen.