Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen?

Algemeen
Ook de (vooral) jonge boeren uit Midden-Delfland gingen vorige week op de tractor richting Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid.
Ook de (vooral) jonge boeren uit Midden-Delfland gingen vorige week op de tractor richting Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid. (Foto: GvW-T)

‘Heel Nederland platleggen’ op maandag 4 juli: daartoe riepen boeren afgelopen week op via social media, zoals Whatsapp en Telegram. Dat er morgen iets gaat gebeuren, is zeker. Dat bevestigde ook Jos Ubels, vicevoorzitter van de boerenactiegroep. Wat zijn de verwachtingen in onze regio, en wat zijn de adviezen voor mensen die de weg op willen?

Niemand weet eigenlijk wat we precíes kunnen verwachten. Dat gaf een woordvoerder FDF (Farmers Defence Force) aan: de protestacties tegen het stikstofbeleid ontstaan in een regio en worden niet gecoördineerd. Het kan dus alle kanten op. De verschillen tussen gebieden kunnen groot zijn: verkeer kan bijvoorbeeld vast staan in Schiedam en het Westland, terwijl het in Maassluis en Rijswijk gewoon goed doorrijdt. Of andersom. 

Rotterdam

Wel zijn er acties aangekondigd bij de Nederlandse vliegvelden. Waaronder ook bij Rotterdam The Hague Airport. Bovendien wordt er een heftige actie verwacht bij de Rotterdamse haven. Dat zijn locaties in onze regio. Net als Den Haag, een stad die de actievoerders ook steevast aandoen. Verder is er een oproep gedaan onder de boeren om te protesteren bij distributiecentra voor levensmiddelen. Welke distributiecentra is echter nog niet bekend.

Extra reistijd 

Rijkswaterstaat heeft landelijk een waarschuwing afgegeven voor extra reistijd door het boerenprotest. Ook de ANWB adviseert rekening te houden met overlast. Voor mensen die moeten reizen, gelden de volgende adviezen.

Adviezen voor reizen op 4 juli:

1. Werk thuis.

2. Toch de deur uit voor werk? Ga indien mogelijk met de fiets of trein.

3. Naar Schiphol? Kom indien mogelijk met de trein.

4. Wie toch met de auto de (snel)weg op gaat: neem eten en drinken mee voor onderweg.

5. Kom je onderweg met de auto landbouwvoertuigen tegen? Pas dan je snelheid aan. Landbouwvoertuigen rijden aanzienlijk langzamer.