Natuurlijk Delfland zoekt foto’s van zweefvliegen

Algemeen
Zweefvliegen lijken op wespen en bijen, maar kunnen niet steken.
Zweefvliegen lijken op wespen en bijen, maar kunnen niet steken. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Voor Natuurlijk Delfland / Westland is 2022 het jaar van Bos en Struweel. Per seizoen wordt een ieder uitgenodigd om uit te kijken naar een soort of een soortgroep. Voor de komende zomerperiode (juli – september) is dat de insectengroep Zweefvliegen.

Mensen worden uitgenodigd naar zweefvliegen uit te kijken en foto’s van deze insecten te maken. Deze foto’s kunnen worden opgestuurd naar natuurlijkdelfland@knnv.nl. Een informatiebrief over deze veelzijdige groep van insecten kan worden aangevraagd. 

Stilstaan

Zweefvliegen zijn vliegen die vaak op wespen en bijen lijken. Ze kunnen in hun vlucht stilstaan, vandaar de naam. Ze kunnen niet steken, daar zijn het vliegen voor, ze hebben geen angel.

Op bloemen en bladeren

Deze insecten kunnen worden aangetroffen op bloemen en op bladeren. In Nederland komen meer dan driehonderd soorten voor. Alle soorten leven op land.


Zweefvliegen kunnen worden aangetroffen op bloemen en bladeren. - Natuurlijk Delfland

Bestuiven

Speciale aandacht wordt gevraagd voor de volgende soorten: de stadsreus, gewone rode bladloper en bessenbandzweefvlieg. Omdat zweefvliegen meestal op bloemen voorkomen en van het stuifmeel eten, hebben ze ook een grote rol bij het bestuiven van bloemen.

Langzaam benaderen

Zweefvliegen zijn er ontzettend goed in om snelle bewegingen te zien. Een fotograaf merken ze zo op en dan vliegen ze weg. Als een zweefvlieg heel langzaam wordt benaderd, lukt het om het dier van dichtbij op de foto te krijgen.