Rijswijkse rijders gingen als een raket: kampioenen bij het NK BMX

Algemeen
Leden van FCC Rijswijk deden mee aan het Nederlands kampioenschap BMX in Uithoorn bij UWTC.
Leden van FCC Rijswijk deden mee aan het Nederlands kampioenschap BMX in Uithoorn bij UWTC. (Foto: FCC Rijswijk)

Op 3 juli hebben leden van FCC Rijswijk meegedaan aan het Nederlands kampioenschap BMX in Uithoorn bij UWTC (Uithoornse Wieler Trainings Club). Een heleboel clubleden schopten het tot de finale en een aantal haalden het podium. Twee clubleden werden Nederlands kampioen.

Bij BMX heb je eerst drie moto’s waarin je je moet kwalificeren voor de halve finale. Elke halve finale heeft acht deelnemers. De eerste vier gaan dan door naar de finale, waarin met acht finalisten wordt gestreden om de winst.

Beste 32 rijders

Om aan het NK mee te mogen doen moet je je eerst kwalificeren via Top-competitiewedstrijden. De beste 32 rijders per leeftijdscategorie mogen dan meedoen.

Bij de boys 8 jaar werd Mason Schouman eerste. Hij vond het heel erg leuk dat hij voor het eerst mee mocht doen aan het NK. 


Op het derde stuk ging het bijna mis

Na een heel spannende halve finale, waarin hij vanaf de 6e plek toch nog won, was het tijd voor de finale. Hierin was de start goed en kon hij als eerste door de eerste bocht komen. Daarna gaf hij het niet meer weg en kwam hij als winnaar over de finish.

Als een raket

Shane MC Cutcheon is ook het hele seizoen al heel goed bezig op zijn cruiserfiets. Onlangs hersteld van een elleboogbreuk, mocht hij pas vorige week weer op de fiets zitten. Zondag mocht hij voor het eerst weer deelnemen aan een wedstrijd, en dan meteen een grote wedstrijd: het NK. Maar Shane was heer en meester, heel de dag. Ook in de finale ging Shane weer als een raket van start. Op het derde stuk ging het bijna mis, en raakte hij behoorlijk uit balans. Maar gelukkig bleef hij op zijn fiets en werd hij Nederlands kampioen bij de cruisers 13-16 jaar.

Andere Rijswijkse rijders

Andere rijders die een podiumplek veroverden waren Levi Klop (2e Cruiser 13-16 jaar), Ingmar Ankerman (3e Cruiser 17-34 jaar), Michel van Adrichem (2e Cruiser 35-44 jaar) en Haily MC Cutcheon (3e Girls 11-12 jaar). Rymar Rooks, Luuk Ouwehand, Jaysey Jay Lotte en Duncan de Jong reden ook mee.