Hier zijn de plannen voor de snelle tramverbinding over de Geestbrugweg te vinden

Algemeen
Een informatiebijeenkomst in mei over de plannen voor de ontsluiting van de Binckhorst.
Een informatiebijeenkomst in mei over de plannen voor de ontsluiting van de Binckhorst. (Foto: RH)

De gemeente Den Haag wil een snelle tramverbinding aanleggen naar de Binckhorst. De komende jaren worden hier 25.000 woningen gebouwd en komen er naar verwachting 30.000 banen. Op 24 juni werd bekendgemaakt dat de tram waarschijnlijk ook over de Geestbrugweg in Rijswijk zal gaan rijden. De plannen hiervoor zijn sindsdien openbaar.

De voorlopige voorkeursvariant is een tramverbinding van Den Haag Centraal via de Lekstraat, Binckhorstlaan en Maanweg naar Station Voorburg, en vanaf de Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg richting Rijswijk en Delft. 


Zo komt het traject van de snelle tram eruit te zien. - www.binckhorstbereikbaar.nl

Noodzakelijk

De nieuwe HOV-tramverbinding (HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer) dient om Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk in de toekomst verkeersveilig, leefbaar en bereikbaar te houden. Omdat het verkeer nu al geregeld vastloopt is verdere groei van het autoverkeer geen optie. “Als er niet wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoer dreigt een verkeersinfarct”, stelde de Haagse wethouder Robert van Asten (D66, Verkeer) eerder.

Tram beste optie

Er is onderzoek gedaan naar drie mogelijkheden: een snelle bus op een eigen baan, een lightrail of een tram. Eind juni werd dus bekendgemaakt dat de tram het beste vervoersmiddel is, volgens de onderzoekscommissie. “Een Lightrail is duurder en bussen kunnen minder mensen vervoeren.”

Zorgen leefbaarheid

Omwonenden van de Geestbrugweg uitten in februari hun zorgen over de gevolgen die de HOV-tram in hun straat zal hebben voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarmee wordt rekening gehouden in de plannen. 

Herinrichting Geestbrugweg

Zo komt er een aantakking aan de fietsroute in Rijswijk, een maatregel die de doorstroom van het andere verkeer belemmert bij de Geestbrug en wordt de Geestbrugweg heringericht. 

Informatiebijeenkomsten

Een informatiebijeenkomst over de plannen vond plaats op 5 juli. Gemist? De volgende bijeenkomsten zijn op 25 augustus van 19.00 tot 21.00 en op 31 augustus van 19.00 tot 21.00. Alle informatiebijeenkomsten vinden plaats aan de Geestbrugkade 32 in Rijswijk. 


Mening inwoners

De plannen zijn hier te vinden. Van 8 augustus tot en met 18 september kunnen inwoners laten weten wat ze van het voorkeursalternatief vinden door hier hun zienswijze in te dienen. Dat kan per mail of per brief.