Er komen meer bossen in Zuid-Holland

Algemeen
Er komt een subsidieregeling in Zuid-Holland, zodat zowel particuliere grondbezitters als gemeenten bossen kunnen aanleggen.
Er komt een subsidieregeling in Zuid-Holland, zodat zowel particuliere grondbezitters als gemeenten bossen kunnen aanleggen. (Foto: PR)

GroenLinks (Zuid-Holland) heeft het bestuur van de Provincie Zuid Holland gevraagd om meer geld vrij te maken voor bossen in Zuid-Holland. Hun voorstel is aangenomen. 

Iedere dag wordt het belangrijker om de natuur te beschermen en te versterken. De provincie Zuid-Holland heeft daarom beleid om meer bomen te planten en bossen aan te leggen. Er was echter geen budget om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat budget gaat er nu wel komen.

Beleid zonder geld

“Het is niet de eerste keer dat er beleid is gemaakt waarbij er geen geld is voor de uitvoering”, stelt Ariëtte Kasbergen (Statenlid voor GroenLinks). “In dit geval betekent het dat kansen die zich voordoen om meer natuur te creëren niet verzilverd zouden kunnen worden. Wij vinden dat we geen kans onbenut mogen laten om de natuur te versterken.”


Ariëtte Kasbergen (Statenlid voor GroenLinks)

Subsidieregeling

Er zijn in Zuid-Holland nog stukken grond waarop bossen aangelegd kunnen worden. Maar er is geen subsidieregeling voor. Daardoor kunnen particuliere grondeigenaren en gemeenten er niets mee. Ook landschapselementen als houtwallen kunnen daardoor niet aangelegd worden. Maar op voorspraak van GroenLinks wordt er nu budget vrijgemaakt om daarbij te helpen.

Bomen belangrijk

Kasbergen: “De noodzaak wordt alleen maar groter en de tijd van vooruitschuiven is echt voorbij. Daarbij is het betrekken van iedereen bij de klimaat- en stikstofopgaven juist in deze fase cruciaal en een subsidieregeling is daar een heel goed instrument voor. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bomen bijdragen aan CO2-reductie én stikstof opnemen. Bomen dragen dus direct bij aan het behalen van de klimaat- en stikstofdoelstellingen.”