Nieuwe wethouder Gijs van Malsen bezocht buurt-BBQ bij Titus Brandsmaflat: “Ook Titus Brandsma zette zich in voor anderen”

Algemeen
Wethouder Gijs van Malsen geeft bloemen aan Coby van Velzen. Met daarnaast wijkcoach Anita de Vriend en Madhu Jokhoe van Welzijn Rijswijk.
Wethouder Gijs van Malsen geeft bloemen aan Coby van Velzen. Met daarnaast wijkcoach Anita de Vriend en Madhu Jokhoe van Welzijn Rijswijk. (Foto: RH)

Wat een plezier, zondagmiddag voor de Titus Brandsmaflat. Bewoonster Coby van Velzen organiseert een BBQ voor de bewoners. Ook de nieuwe wethouder Gijs van Malsen (PvdA, Volkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding en Welzijn) is erbij. “Mooi zoals Coby de mensen bij elkaar heeft gebracht”, vertelt hij en geeft haar een bos bloemen. Het is overigens zijn eerste bezoek als wethouder in de wijk.

Door Robert Heijdemann

“Voor de coronacrisis waren we best actief in onze flat, maar daar kwam het klad in. Met de cheque van de Wijkestafette en een bijdrage van de mensen zelf zitten we nu gezellig bijeen in het zonnetje”, legt Coby de wethouder uit. Hoewel het ‘s ochtends nog niet zeker was of het feest door kans op regen niet naar binnen zou worden verhuisd.

Titus Brandsma 

De wethouder bedankte Coby voor haar inzet. Een sociaal betrokken Rijswijkse die ook tien jaar vrijwilligster was bij de Voedselbank. “Het is waardevol als inwoners zelf initiatieven nemen om bewoners bijeen te brengen.” Daarin trok hij ook de vergelijking met Titus Brandsma en Coby. “Beiden zetten zij zich in voor anderen.”


De Rijswijkse ondernemer John Hageman zorgt voor de barbecue.

Start

De bewoners zien deze BBQ als een eerste start om meer te gaan organiseren. Kort geleden konden zij met geld van Rijswijk Wonen de gemeenschappelijke ruimte een opknapbeurt geven. Coby: “Daar hebben we koffieochtenden maar ook is er sjoelen, klaverjassen, kaarten en buiten doen we jeu de boules en oefenen op de fitnessapparatuur. Er zijn bewoners die dat laatste drie keer in de week doen.”


Veel nieuwe gezichten

Dat lekker eten vaak gepaard gaat met gezelligheid, dat is bekend. Samen eten is de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen. Coby: “Het is een groot succes, er zijn ook veel nieuwe gezichten. En iedereen geniet en praat met de andere bewoners. Dit evenement krijgt zeker een vervolg. Veel van onze buren zijn op leeftijd en die hebben niet meer zoveel afleiding. Vandaag is een schot in de roos”.


Wijkestafette

Het idee van de Wijkestafette is dat een actieve wijkbewoner samen met een lokale ondernemer een lunch of diner organiseert voor de wijk. Gemeente Rijswijk ondersteunt er maandelijks één met een waardecheque t.w.v. € 350,-. Tot het eind van 2022 is er maandelijks een cheque beschikbaar. Belangstellenden kunnen mailen naar wijkestafette@welzijn-rijswijk.nl met al hun ideeën.