Gemeente Rijswijk trots op vet verlies door samenwerking met ADO Den Haag

Algemeen
Vitaliteitsexpert en trajectcoach Randy Rijke (links) naast de acht medewerkers van de gemeente Rijswijk die ADO-vitaal 7 juli afrondden.
Vitaliteitsexpert en trajectcoach Randy Rijke (links) naast de acht medewerkers van de gemeente Rijswijk die ADO-vitaal 7 juli afrondden. (Foto: ADO Den Haag)

Precies drie maanden na de start van ADO-vitaal mochten acht medewerkers van de gemeente Rijswijk donderdag 7 juli op de weegschaal staan om hun score af te lezen. Dat gebeurde in het Bingoal stadion van ADO Den Haag. En de deelnemers bleken vet te hebben verloren: ze zijn gezamenlijk maar liefst 30,7 kilo afgevallen. Een score om trots op te zijn.

Voor hun deelname aan ADO-vitaal tekenden de medewerkers op donderdag 7 april een overeenkomst in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Daarmee beloofden ze de 12-delige cursus ADO-vitaal te volgen om zich bewust te worden van een gezonde leefstijl. Het was een diverse groep mensen met verschillende functies en achtergronden. Zij volgden de lessen op het Sportpark Prinses Irene in Rijswijk.

Projectafsluiting

Op 7 juli mochten de deelnemers na 12 lessen het resultaat van hun inspanningen laten meten. Dit gebeurde in het Bingoal stadion van ADO Den Haag. Dit was tevens de laatste projectafsluiting die nog op de 2021-’22-seizoensagenda stond van ADO Den Haag in de Maatschappij.

Laatste work-out

Op wat voor manier werd gemeten wat al het sportieve zweten had opgeleverd? Nadat Vitaliteitsexpert en trajectcoach Randy Rijke hen had ontvangen, stond fysiotherapeute Naomi klaar voor de eindtest. De deelnemers mochten op de weegschaal staan en daarnaast werd hun buikomvang, bloeddruk en kracht gemeten. Vervolgens mochten ze nog één keer de sportkleding aantrekken voor een laatste work-out op de tribunes van het stadion. 



3,8 kilo per persoon

Tijdens die work-out werden de resultaten stiekem opgeschreven op de tweede bladzijde van een flip-over in de perskamer. Zo werden de medewerkers van de gemeente Rijswijk verrast toen ze binnenkwamen. Het applaus dat toen de kamer vulde was helemaal terecht: de acht aanwezige deelnemers waren samen maar liefst 30,7 kilo afgevallen (gemiddeld 3,8 kilo per persoon) en hun buikomvang was met 12,5 centimeter afgenomen (gemiddeld 1,6 centimeter). Een geweldig resultaat, waarvoor ze een certificaat in ontvangst mochten nemen. 

Volhouden

Ook mooi: bij 80% van de deelnemers was een aanzienlijke daling in de bloeddruk te zien, en bij 95% van de deelnemers is de kracht (in kg.) toegenomen. “Het is nu belangrijk dat jullie deze gedragsverandering continueren,” gaf Randy hen nog mee. 

Pilot

De gemeente Rijswijk was de eerste organisatie die ADO-vitaal aanbood om als organisatie een gezonde leefstijl te bevorderen bij haar medewerkers. Andere organisaties die ook interesse hebben, kunnen mailen naar k.brouwers@adodenhaag.nl.