Aantal positieve coronatesten in Rijswijk iets hoger dan rest regio Haaglanden

Algemeen
Veel mensen testen tegenwoordig thuis op het coronavirus, met een zelftest.
Veel mensen testen tegenwoordig thuis op het coronavirus, met een zelftest. (Foto: Pixabay)

Het aantal positieve coronatesten in Nederland begon de afgelopen maanden weer iets toe te nemen; ook in Rijswijk. Momenteel zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 43,9 mensen in Rijswijk positief getest bij de GGD. Dat is iets meer dan het regionale gemiddelde van 36,6 mensen per 100.000 inwoners (regio Haaglanden).

Ter vergelijking: in Den Haag zijn er momenteel 32,5 positieve testen per 100.000 inwoners. Van alle direct aangrenzende gemeenten is Pijnacker-Nootdorp de enige die meer positieve testen kent dan Rijswijk, met een gemiddeld aantal positieve testen van 44,2 per 100.000 inwoners.

Rioolwatermetingen

Het RIVM houdt op dit moment op meerdere manieren het aantal coronabesmettingen in de gaten. Omdat veel coronatesten thuis worden gedaan en lang niet iedereen meer naar de GGD gaat voor een PCR-test, maken de onderzoekers ook gebruik van rioolwatermetingen. 

Minder virusdeeltjes

Wie besmet is met het coronavirus, scheidt vaak virusdeeltjes uit in de ontlasting. Deze komen in het riool terecht. Het RIVM test het rioolwater dat bij zuiveringsinstallaties is verzameld op virusdeeltjes. Zo krijgt het RIVM informatie over het coronavirus en kan ze de verspreiding van het virus volgen. In Rijswijk worden er 1.727x100 miljard virusdeeltjes per 100.000 inwoners uitgescheiden. Dat is juist minder dan in Den Haag.

Ziekenhuisopnames

Hoewel er gemiddeld weer iets meer positief getest werd de afgelopen drie maanden, is er in die tijd niemand in Rijswijk overleden aan corona. Gemiddeld worden er per dag vrijwel geen Rijswijkers opgenomen in het ziekenhuis, zo laat de laatste stand op het coronadashboard - van 12 juli - zien.

Bron: coronadashboard.rijksoverheid.nl.