Zóveel zakken met zwerfafval vulde de Afvalbrigade dit weekend in de Muziekbuurt

Algemeen
Hier waren de zakken nog leeg.
Hier waren de zakken nog leeg. (Foto: Robert Heijdemann)

‘Zwerfafval en bijplaatsingen bij afvalcontainers ontsieren onze wijk’, vinden bewoners van de Muziekbuurt. Reden voor actie samen met de bewonersorganisatie Muziekbuurt, de gemeente en Avalex. Zaterdagmiddag 16 juli trokken ze vanaf de Tubasingel door de Muziekbuurt, met grijpers en vuilniszakken. Aan het eind van de rondgang waren er acht zakken gevuld.

“Afval op straat en in het groen is een veelgehoorde klacht in de Muziekbuurt. Onder het motto ‘Rijswijk Schoon’ voeren we al een paar jaar actie tegen alle troep op straat. Onderdeel daarvan is de campagne tegen het zwerfafvuil”, vertelt Viona de Bruyn van de gemeente.

Bijplaatsingen

Een groot probleem, niet alleen in de Muziekbuurt, zijn de bijplaatsingen. “In Rijswijk zijn zo’n 50 hotspots. Dat zijn plaatsen waar troep naast de afvuilcontainer wordt gezet”, geeft wijkcoördinator Dennis Bodano aan die met zijn wijkbus aanwezig is. “Ook in de Muziekbuurt zijn een aantal hotspots. Als mensen aan de gemeente melden dat er troep naast de containers ligt, nemen we actie en wordt het weggehaald. Deze medewerkers worden er wel een beetje moedeloos van, dat ze vaak elke dag naar sommige hotspots worden gestuurd.”

Gescheiden aanleveren

Jaarlijks gooien we per persoon bijna 500 kilo afval weg. Elke dag openen we gemiddeld wel zeven verpakkingen. Gelukkig kan veel afval worden hergebruikt, maar dan moet het wel goed worden gescheiden. “In de Muziekbuurt staan veel ondergrondse containers. Nu zien we vaak zakken cement of blikken verf in de PMD-container voor plastic, metaal en drankenkartons.”

Zakken cement of blikken verf in PMD-container

“Dat geeft een probleem bij de verwerking. Daarom willen we de inwoners informeren over hoe afval aangeboden moet worden”, zegt Loes Verlaan van Avalex. “Grondstoffencoaches van Avalex zijn speciaal aanwezig om vragen van de bewoners te beantwoorden.”

Twee uur lang worden er hotspots schoongeveegd en zwerfafval van de straat en uit het openbare groen gehaald. Bij terugkomst staat de koffie klaar bij de Barista. Alle grijpers gaan weer in de schoonaanhangwagen en de volle zakken neemt Avalex direct mee. Opgeruimd staat netjes.