Protestvlaggen moeten voor 5 augustus weg

Algemeen
De protestvlaggen vormen volgens de provincie een gevaar voor het verkeer.
De protestvlaggen vormen volgens de provincie een gevaar voor het verkeer. (Foto: DvE)

De omgekeerde vlaggen en spandoeken die aan lantaarnpalen, bruggen en viaducten hangen moeten voor 5 augustus verwijderd worden. Dat meldt provincie Zuid-Holland. De vlaggen zouden de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

De afgelopen weken zijn er op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen en spandoeken verschenen als steun aan de boeren in hun protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. “Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid”, schrijft de provincie in een persbericht. “Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn inmiddels verwijderd.”

Veiligheid

De provincie meldt dat ten minste één afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht is gekomen. “Hier moeten we een duidelijke grens trekken. Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.”

Oproep

De provincie Zuid-Holland roept iedereen op die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is om deze vóór 5 augustus 2022 te verwijderen. “Wij doen deze oproep omdat de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. De kosten die gemoeid zijn met het veilig verwijderen van alle vlaggen lopen op tot tienduizenden euro’s. Frederik Zevenbergen: “Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. De vlaggen en spandoeken die na deze datum nog hangen worden verwijderd.”