Rijswijkse fietsen voor Oekraïners

Algemeen
De eerste fietsen worden onder handen genomen door Rob Nout, Paul Francissen en Volker Dohne (van links naar rechts).
De eerste fietsen worden onder handen genomen door Rob Nout, Paul Francissen en Volker Dohne (van links naar rechts). (Foto: Robert Heijdemann)

De komende weken zamelt de Rotaryclub Rijswijk fietsen in voor de Oekraïense vluchtelingen die in Rijswijk zijn ondergebracht. 

“Met fietsen zijn ze zoveel mobieler. Om kinderen naar school te brengen en te halen, boodschappen te doen of naar het werk te gaan”, vertelt Volker Dohne, voorzitter van de Rotaryclub Rijswijk. “Bij veel Rijswijkers thuis staan fietsen die niet meer worden gebruikt”, voegt Paul Francissen aan. “Als ze ons een mailtje sturen, komen we de fietsen ophalen. De fietsen wordt tijdelijk opgeslagen bij Don Bosco.”

Vrijwilligers gaan de fietsen opknappen. “De verlichting nakijken, remmen controleren en de fiets zonodig voorzien een nieuwe band of zadel. De eerste fietsen hebben we al van leden gekregen, daarmee zijn we al aan de gang gegaan”, vertelt Rob Nout, die net de ketting van een fiets heeft gesteld en gesmeerd.

Strandwalfestival

Volker: “De organisatie die de opvang regelt, heeft ons gevraagd om deze fietsen in te zamelen. Herenfietsen, damesfietsen, kinderfietsen en driewielers. We hopen dat veel inwoners reageren op onze oproep. De verwachting is dat we op 10 september tijdens het Strandwalfestival de fietsen kunnen overdragen.”

Lokale projecten

De Rijswijkse Rotaryclub steunt graag lokale projecten. “Met de opbrengst van onze tweedehands boekwinkel bij de oude kerk, die zaterdags tijdens de weekmarkt is geopend, hebben we al veel activiteiten kunnen ondersteunen. Zoals een boekenkist voor de bibliotheek van het Rijswijks Lyceum, maar ook nieuwe accu’s voor de duofietsen waarmee ouderen tochtjes maken”, aldus Volker.

Nog in het bezit van een ongebruikte fiets? Meld het per mail aan fietsenplan@rotaryclubrijswijk.nl. Leden van de Rotaryclub nemen contact op en komen de fiets ophalen.