Olympische zwemster Maritzka geeft cursus in De Schilp

Algemeen
Maritzka van der Linden zet nu haar jarenlange zwemervaring in voor de Rijswijkse inwoners.
Maritzka van der Linden zet nu haar jarenlange zwemervaring in voor de Rijswijkse inwoners. (Foto: Robert Heijdemann)

‘De kroonprinses van het Nederlands dameszwemmen’, schreef de krant over Maritzka van der Linden. Jarenlang grossierde zij in records en prijzen. Bij de Olympische Spelen in Montreal en de wereldkampioenschappen van 1978. Nu geeft ze sinds kort les in Rijswijk bij Optisport. In zwembad De Schilp aan de Schaapweg. Ook aan ouderen en aan scholieren. Binnenkort start ze de Aqua’Trim-cursus.

Op haar elfde jaar ging Maritzka van der Linden op zwemmen. “Ik was verzot op de blauwe zwempakken met een witte bies”, vertelt ze. Nadat ze twee weken op les zat, won ze al het clubkampioenschap. En daarbij zou het niet bij blijven.
Elke ochtend om half zes ging ze trainen. “Mijn vader had een rijschool, hij bracht en haalde mij.”
Het succes bleef niet uit. Op haar dertiende vertegenwoordigde ze Nederland al bij de Europese Jeugdkampioenschappen. “Een jaar later mocht ik naar de Olympische Zomerspelen in Montreal. Samen met een Roemeense sportster waren we de jongste deelnemers.”
In Canada zwom Maritzka van der Linden de 100 meter schoolslag, maar strandde ze in de series. Op de wereldkampioenschappen twee jaar later in West-Berlijn werd ze met de Nederlandse ploeg in de finale vijfde tijdens de 4x100 meter wisselslag.

Meer sporten 

Maritzka van der Linden zwemt al in haar jonge jaren wereldwijd zwemwedstrijden. In de tijd met Enith Brigitha en Conny van Bentem maakt ze deel uit van de Nederlandse zwemploeg. Hard trainen doet ze met hartelust. Ook samen met haar broer, veel kilometers fietsen langs de Rotte. Maar zwemmen was niet de enige sport voor Maritzka. Ze werd in de jaren zeventig drie keer jeugdkampioen turnen. Paardrijden, gymnastiek en ballet hadden ook haar belangstelling. “Bij het waterpolo speelde ik mee omdat ze een snelle zwemster zochten die de ballen kon halen, in dat jaar werd het team kampioen. Als wielrenster reed ik ook de Ronde van Hoorn. Elke dag 50 kilometer trainen in de natuur en kijken naar de lammetjes. Dat was weer wat anders dan kijken naar de tegeltjes in het zwembad.” 

Schoolzwemmen

Met Maritzka kijken we terug in de tijd. “In de jaren zeventig kregen alle scholieren nog een uur per week zwemles, naast twee uur gym. In een waterrijk land als Nederland is dat geen overbodige luxe. Het aantal verdrinkingen stijgt. Vroeger was schoolzwemmen de normaalste zaak van de wereld. Het droeg bij aan de zwemveiligheid en het sportklimaat in Nederland. Veel kinderen haalden hun A-, B- of C-diploma en verlieten de basisschool met een zwemdiploma op zak.”
Ze is blij dat in De Schilp veel ouders hun kinderen laten leren zwemmen. Na haar sportcarrière volgde ze de opleiding zweminstructrice. Toen begin van het jaar de manager van Optisport vroeg of ze les wilde komen geven, hoefde ze niet lang na te denken. “De lucht van het zwembad blijft trekken.”

Aqua’Trim-cursus

De in Rotterdam geboren Maritzka heeft in de jaren als topsportster over de hele wereld gereisd en heel veel wedstrijden gezwommen. Die ervaring gaat ze nu ook inzetten voor een nieuwe initiatief: de Aqua’Trim-cursus. “Veel zwemmers willen hun techniek verbeteren. De schoolslag, borstcrawl, rugcrawl of misschien de vlinderslag. Ze willen graag de slagen langer volhouden en meer baantjes kunnen zwemmen. We besteden ook veel aandacht aan ademtechniek en ook is er een fysiotherapeut bij.”
De lessen zijn elke dinsdag- of donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. Belangstellenden kunnen starten op dinsdag 30 augustus en donderdag 1 september. Tijdens het traject mogen deelnemers gratis banenzwemmen. Aanmelden kan bij de balie van Optisport in De Schilp op de Schaapweg 4 of door de mailen naar deschilp-receptie@optisport.nl.