YMCA Zomerkamp 2022: herinneringen voor het leven

Algemeen
Gezellig met z'n allen op de foto: het YMCA Zomerkamp 2022 was weer een groot succes.
Gezellig met z'n allen op de foto: het YMCA Zomerkamp 2022 was weer een groot succes. (Foto: YMCA)

Juist de dingen die misgaan tijdens uitstapjes creëren de mooiste herinneringen. Dat gold ook voor het Zomerkamp van YMCA, dat van 9 juli tot 16 juli plaatsvond in Ootmarsum. Kinderen en jongeren beleefden daar een geweldige week, waarbij niet alles perfect ging. Gelukkig maar.

Debbie van Eijk

YMCA organiseert al meer dan 75 jaar ieder jaar een zomerkamp voor kinderen van 7 tot en met 16 jaar, uit Rijswijk en omstreken. Voor het tweede jaar op rij was kampeer- en vakantieboerderij de Roezeberg in Ootmarsum de bestemming.

Familietraditie

De kinderen werden onderverdeeld in vijf leeftijdsgroepen: van de A-groep met 7- en 8-jarigen, tot de jongeren van 15 en 16 jaar. Robin van der Linden begeleidde de groep 13- en 14-jarigen. Zelf kwam zij bij YMCA terecht op haar tiende, via haar ouders die er begeleiders waren. Ze is eigenlijk nooit meer weggegaan. Toen ze te oud werd om als deelnemer mee te gaan, werd ze vrijwilliger, in de PR-commissie en als begeleider.

Zwembaddag

Het Zomerkamp 2022 was een groot succes. Met als traditie de Zwembaddag, die plaatsvond in een zwembad in het dorp. “Dat is altijd een heel gezellige dag waarop alle leeftijdsgroepen bij elkaar komen, dus broertjes en zusjes elkaar kunnen opzoeken.” Ook bij de Vossenjacht werkten verschillende leeftijden samen.

Verdwaald

Verder deden de groepen veel activiteiten apart, zoals de speurtocht: de jongste kinderen gingen in het bos speuren, in het thema Mario Bros., terwijl de oudere kinderen flinke afstanden in de omgeving aflegden. En daar ging het mis, voor het groepje van Robin: ze raakten verdwaald. 

‘Weet je nog?’

“We moesten zeven posten bezoeken,” legt Robin uit. “De bedoeling was dat we bij de tweede post zouden lunchen, maar die bereikten we pas om 4 uur ’s middags. We hebben toen de rest van de posten maar laten zitten.”

Later die week hoorde Robin ‘haar’ kinderen nog regelmatig terugdenken aan die urenlange wandeling, waarbij inwoners van Ootmarsum te hulp schoten met het wijzen van de weg en flesjes water: “Weet je nog, die dag dat we de hele dag moesten lopen met muziek aan, en gingen gillen?” Een goede reden om de hele weg snoepjes te eten uit hun eigen rugzak. Kortom, een herinnering voor het leven.

Oekraïense kinderen

Onder de kinderen bevonden zich dit jaar ook elf Oekraïense kinderen, verspreid over de verschillende leeftijdsgroepen. Zij spraken geen Nederlands, maar: “Bij de meeste spellen heb je de taal helemaal niet nodig”, ontdekte Robin. “Bijvoorbeeld bij voetbal, of trefbal. Het was leuk om te zien dat ze daarin meekwamen.” Ook spraken de Oekraïense kinderen een ‘redelijk’ woordje Engels, wat erg hielp bij de communicatie. 

Lekker gek

Het zomerkamp werd afgesloten met een Bonte Avond, vol spetterende optredens. ‘Crazy’ was het thema dit jaar, en lekker gek werd het ook: vooral de introductie van vier nieuwe begeleiders was hilarisch. Anthony, Hidde, Esther, Manuela mochten met een blinddoek om frikadel happen, terwijl die bespoten werd met tomatenketchup, en pannenkoeken vangen met hun mond.

Bespoten met tomatenketchup

Gevolg: de kinderen lagen krom van het lachen. Na de optredens werd het feestje voortgezet met een disco in het boerderijgedeelte.

Weer thuis

De volgende ochtend, zaterdag 16 juli, was het alweer tijd om terug naar Rijswijk te gaan. Daar gonst het nog van de herinneringen.