Vaccinatiepercentages in Rijswijk verschillen per wijk

Algemeen
Van 36% in Plaspoelpolder tot 72% in Leeuwendaal: de vaccinatiepercentages verschillen soms sterk per wijk. Foto ter illustratie.
Van 36% in Plaspoelpolder tot 72% in Leeuwendaal: de vaccinatiepercentages verschillen soms sterk per wijk. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Volgens de laatste cijfers van GGD Haaglanden heeft 79% van de Rijswijkse inwoners (12 jaar en ouder) inmiddels de basisserie coronavaccinaties toegediend gekregen. Het vaccinatiepercentage verschilt echter sterk per wijk: het hoogste ligt op 72% in de wijken Cromvliet, Leeuwendaal, Kraayenburg en Vrijenban; het laagste op 36% in de Plaspoelpolder.  

GGD Haaglanden geeft op het online coronadashboard wekelijks een update over de vaccinatiepercentages in de regio Haaglanden. Op dit dashboard is per wijk te zien hoeveel procent van de wijkbewoners gevaccineerd zijn, en in welke mate. Uit deze cijfers blijkt dat inwoners van Plaspoelpolder (36%), de Muziekbuurt en het Wilhelminapark (57%), relatief het minst gevaccineerd zijn met de volledige basisserie. De volledige basisserie bestaat uit twee doses Comirnaty (BioNTech/Pfizer), Moderna of Vaxzevria (AstraZeneca), óf één dosis Janssen. 

Overige vaccinatiepercentages

Volgens het dashboard gelden de volgende vaccinatiepercentages voor de overige wijken:
- Oud-Rijswijk, Bomenbuurt, Welgelegen, Rembrandtkwartier en Havenkwartier: 65%
- Hoornwijck en Broekpolder: 70%
- Julianapark, Huis te Lande en Te Werve: 61%
- Spoorzicht, Kleurenbuurt, Artiestenbuurt en Stationskwartier: 60%
- Overvoorde, Strijp, Presidentenbuurt en Ministerbuurt: 67%
- Stervoorde, Eikelenburg en Hoekpolder: 62%
- Sion, Elsenburg, Pasgeld, ‘t Haantje en RijswijkBuiten: 56%

Booster & herhaalprik

42% van de Rijswijkers heeft een boosterprik gehaald: in alle wijken geldt dit voor meer dan 50% van de bewoners, behalve in de Plaspoelpolder, Muziekbuurt en het Wilhelminapark. 17% van de Rijswijkers haalde tot de laatste update van het coronadashboard een herhaalprik. Hiermee hebben relatief iets meer inwoners de herhaalprik genomen dan in Pijnacker-Nootdorp, Westland, Delft en Den Haag.

Kanttekening

De GGD plaatst een kanttekening bij de wijkcijfers: alleen mensen die toestemming hebben gegeven voor centrale registratie, worden op het dashboard getoond. En: mensen die corona hebben gehad en daarnaast één vaccinatiedosis, worden normaliter ook beschouwd als volledig gevaccineerd, maar tellen op het coronadashboard slechts mee voor één prik. Volgens de GGD zijn tot slot de cijfers voor Hoornwijck, Broekpolder, Plaspoelpolder, Kraayenburg en Vrijenban mogelijk niet representatief, en kan het echte percentage hoger liggen.

Bron: GGD