€ 663.000 voor renovatie station Rijswijk

Algemeen
Er hangt sinds enkele jaren een bordje in de stationshal, dat aangeeft dat de roltrappen kapot zijn.
Er hangt sinds enkele jaren een bordje in de stationshal, dat aangeeft dat de roltrappen kapot zijn. (Foto: Robert Heijdemann)

De gemeente tast fors in de buidel voor renovatie van het station. Al jarenlang liggen het onderhoud en de veiligheid onder vuur van treinreizigers die er gebruik van maken. Nu wordt er een bedrag van € 663.000 voor renovatie vrijgemaakt. 

Door Robert Heijdemann

In overleg met de gemeenteraad wordt een plan gemaakt voor de besteding van dit bedrag. Passagiers hopen dat de defecte roltrappen, die al jaren buiten werking zijn, in elk geval worden aangepakt.

Achterstallig onderhoud

De gemeente schrijft naar aanleiding van vragen van Rijswijks-Belang: “Het station is eigendom van de gemeente en jarenlang hebben we bewust alleen het noodzakelijke onderhoud uitgevoerd in verband met eventuele verkoop aan NS/ProRail. Nu zijn wij genoodzaakt om achterstallig onderhoud alsnog uit te laten voeren, zodat het station weer heel en veilig wordt.”

Onaangenaamste station 

Bij onderzoek in 2016 door reizigersorganisatie Rover, bleek dat station Rijswijk door een groep reizigers als het onaangenaamste station van Nederland werd beschouwd. “Reizigers ervaren het station als zeer onprettig. Het is slecht verlicht en het stinkt er, het is kaal en het is ongezellig. Er zijn geen goede voorzieningen en het onderhoud is gebrekkig.”

Beterschap beloofd 

In april van dit jaar kwam het college van Burgemeester en Wethouders al met de belofte onderhoud te plegen aan de roltrappen en te gaan werken aan een beter functionerend station. Dit werk werd bemoeilijkt, omdat het station gedeeld onderhoud is van de gemeente, de NS en ProRail.

10.000 treinreizigers per dag

Nu heeft de gemeente de knoop doorgehakt en neemt ze het initiatief voor de renovatie. Het is meer dan ooit belangrijk om het station aantrekkelijk en veilig te maken. ProRail levert hieraan geen bijdrage. Elke werkdag maken er nu gemiddeld zo’n 10.000 treinreizigers gebruik van het station. Met de verdere groei van het aantal inwoners zal het aantal passagiers de komende jaren verder toenemen.