Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De droogte heeft nog niet voor zorgwekkende toestanden gezorgd in de regio. Maar het Hoogheemraadschap van Delfland houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Chrit Wilshaus

Dat benadrukte een zegsvrouw van voornoemd waterschap dinsdagmiddag desgevraagd. “De temperatuur heeft ook gevolgen voor de mate van verdamping; hoe warmer het is, hoe sneller het water verdampt. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te weten dat als het zo droog blijft het waterpeil afneemt. Daarbij wordt gekeken naar de functie van een gebied en welk waterpeil daarbij hoort.” Een hittegolf gaat daar uiteraard ook niet bij helpen. Volgens de Delfland-woordvoerder wordt de vraag naar en het aanbod van water dagelijks nauwlettend door het Hoogheemraadschap in de gaten gehouden. “Zoals bekend hebben we al een aantal maatregelen genomen en bekijken we of extra maatregelen nodig zijn. En aan welke knoppen we dan zouden moeten draaien. Deze week lijkt dat nog niet nodig te zijn.”

Dijken

Het hele jaar door inspecteert het Hoogheemraadschap van Delfland de dijken maar nu worden ze extra in de gaten gehouden. “Vooral dijken die droogtegevoelig zijn. Her en der zijn in dijken wat scheurtjes aangetroffen. Die worden of zijn al met kleikorrels gerepareerd”, aldus de Delfland-zegsvrouw. Delfland zegt te zijn voorbereid op droogte in de toekomst omdat het waterschap ver vooruitkijkt. ‘Ook bereiden we ons voor op veranderende omstandigheden met bijvoorbeeld het Deltaplan Zoetwater’, staat op de website van Delfland te lezen. Dat is een onderdeel van het Nationaal Deltaprogramma.

Zoetwater

De droogteproblemen verschillen per regio. Normaal gesproken is in het westen van ons land voldoende zoet water beschikbaar, doordat via de rivieren kan worden aangevoerd. Delfland kan gebruikmaken van zoetwater vanuit het Brielse Meer. Dat water is afkomstig uit Rijn en Maas. Maar loopt die aanvoer vanuit de rivieren terug, dan stroomt er meer zoutwater vanuit zee Nederland binnen wat slecht is voor natuur en landbouw. Aanhoudende droogte heeft dan ook invloed op de kwaliteit van het water.

Voorkomen van klimaatverandering

Door klimaatverandering wordt het enerzijds steeds droger en anderzijds steeds natter. Dat dwingt ook Delfland na te denken over slim omgaan met (het verdelen van) water. Maar ook over structurele oplossingen. Zoals het voorkomen van meer klimaatverandering. Maar ook opslaan van water voor droge tijden is een optie. Tuinders in het Delflandgebied doen dat al met waterbuffers. En particulieren met een tuin kunnen een bijdrage leveren door daar een regenton te plaatsen of een tuinvijver aan te leggen waar nog extra water in opgevangen kan worden, aldus Delfland.