UPDATE

Bezwaar tegen Eritrees feest bij Event Plaza in Rijswijk

Algemeen
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Update Het Eritrese feest gaat morgen niet door in Rijswijk. De Haagse rechtbank heeft het verzoek van de organisatie om het toch door te laten gaan, afgewezen. Dat meldden diverse nieuwsbronnen vrijdagmiddag.

De Haagse rechtbank moet vandaag besluiten of een door sympathisanten van het bewind van Eritrea georganiseerd feest in een evenementenhal in Rijswijk zaterdag wel doorgang kan vinden. Dat meldde NRC donderdag 11 augustus. 

Door de gemeente Rijswijk wordt de bijeenkomst niet toegestaan vanwege een procedurele fout: de vergunningsaanvraag is te laat ingediend. De stichting Mensenrechten voor Eritreeërs heeft bezwaar gemaakt tegen het evenement. 

Belasting innen

Volgens de advocaat van deze stichting dient de bijeenkomst om op illegale wijze belasting te innen bij duizenden Eritreeërs die in Nederland wonen. “Als ze niet komen opdagen op een evenement van de overheid, kan dit volgens de advocaat ‘strafmaatregelen’ tot gevolg hebben zoals geen hulp bij verzoeken om consulaire bijstand en represailles voor familieleden in Eritrea”, vertelt de advocaat aan NRC.

Negen jaar geleden vond dit evenement ook plaats bij Event Plaza. Toen werd het door jongeren verstoord.

Bron: NRC